ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОКРИТА С 5G МРЕЖА. 2030-ТА ИДВА И 6G ТЕХНОЛОГИЯТА

Автор: 5 GmediA 15:46, 11 януари 2021

До края на годината цяла България ще бъде покрита с 5G мрежa. В края на миналата година обаче, две български общини - първо Балчик, после Мездра, наложиха мораториум върху новото поколение мобилни комуникации, заради притесненията на хората там за здравето им.

Община Балчик първа забрани за година изграждането на 5G мрежата след подписка от граждани, които имат опасения за здравето си.

Моите колеги проявиха един евтин популизъм го наричам аз. Защото ние не можем да се скрием от прогреса. Ако във всички общини около нас има изградена 5G мрежа, а в нашата няма, не знам с какво ще предпазим нашите граждани, смята Симеон Господинов, общински съветник от ГЕРБ.

В последните дни на 2020 г. община Мездра също наложи едногодишен мораториум, но с опция да отпадне при конкретни доказателства, че технологията няма да се отрази върху здравето на хората.

Кметът на Мездра е категоричен, че няма да се съобрази с решението.

Нито може да се спре развитието, нито може да се спре прогресът, а и най-вече не е в нашите прерогативи, категоричен е Иван Аспарухов, кмет на Мездра.

5G мрежата работи в широк честотен диапазон от 24 до 72 гигахерца.

Мобилните оператори твърдят, че технологията е безвредна, тъй като се базира на общоприети световни норми и стандарти за безопасно електромагнитно излъчване.

Всички съмнения и страхове от 5G технологиите са неоснователни, категорична е Галя Маринова - изпълнителен директор на Българската асоциация на комуникационните оператори. Нормите, които са приети в България, са между 40 и 100 пъти по-стриктни от тези, които са приети и препоръчани от ЕК. В този смисъл, ние нямаме никакви съмнения относно безопасността на 5G технологията.

Преносът на данни през 5G мрежата може да достигне до 2,2 гигабайта в секунда.

От Министерството на транспорта увериха, че 5G мрежите ще се изграждат при спазване на най-високи стандарти за безопасност.

Никой не би си позволил да застраши живота на българските граждани. Пето поколение мобилни комуникации е един нов стандарт, който дава възможност за повече пренос на данни с по-висока скорост, с много малко закъснение и същевременно с голяма степен на сигурност, категорична е Адриана Атанасова, зам.-министър на транспорта.

Очаква се 5G мрежите да дадат тласък на телемедицината, дигитализирането на градовете, изграждането на умни домове, развитието на онлайн обучителна и работна среда, разпространението на интернет до труднодостъпни региони.

Това е една голяма възможност за малките общини да си направят собствени смарт пространства, ако не и цели смарт общини, които ще направят общините съвсем различно място. Ще привлекат нови икономически дейности, допълва Галя Маринова.

До края на годината ние ще имаме разгръщане на поне три от българските мобилни мрежи, на три от операторите, допълва Атанасова.

Очаква се през 2030 г. и шесто поколение мобилни комуникации.

 

Източник: БНТ

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%