"ТРЕНД": ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ БЪЛГАРИН Е ИМАЛ НАМЕРЕНИЕ ДА ЕМИГРИРА. 41% ОТ НАШЕНЦИТЕ ИМАТ РОДНИНИ В ЧУЖБИНА

Автор: 5 GmediA 14:54, 13 януари 2021
Източник: 5GMedia

Колко българи имат роднини в чужбина? Цели 41%, показват данните от представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Най-често живеещите в селата имат близки извън България, показват данните.

27% от хората с роднини в чужбина получават финансова помощ от тях. Това означава, че 11% от пълнолетните българи, или малко над 600 хил. души, чакат “емигрантските пари”.

Най-голям е делът на очакващите суми отвън сред по-възрастните - хората на 60-69 г. и над 70 г.

80% от хората, които получават такава финансова помощ споделят, че не могат да се справят без нея. Едва за 14% преводите от чужбина не са чак толкова важни.

А колко са хората, които емигрантските пари задържат в България? Една трета от получаващите финансова помощ от роднини казват, че биха заминали в чужбина, ако не получават тази подкрепа. Най-много са те сред най-младите.

Огромният дял от емигрантите явно са икономически, ако се съди по отговорите, които анкетираните дават на въпроса за причините роднините им да заминат в чужбина.

61% посочват икономическото положение в България, 51% - за по-добър живот. 13% са заминали с цел образование. Сред изтъкваните причини е и брак или връзка с чужденец.

Всеки четвърти българин е имал намерение да живее в чужбина, показват още данните. 70% не са обмисляли такава промяна.

Сред основните причини да не заминат се изтъкват семейството и близките – 27%. 13% посочват, че имат хубава работа и добра реализация, а 8% - заради малки деца или внуци. Сред изброените причини са също възрастни роднини, любов към България, желание за развитие у нас, страхът от неизвестното, по-спокоен живот в България и др.

22% от хората посочват, че имат познат или роднина, който се е върнал от чужбина с намерение да живее постоянно в България.

Мнозинството от българите споделят виждането, че е престижно да се учи (83%), работи (52%) и пътува (75%) в чужбина. 33% обаче не виждат нищо престижно в работата навън, а 12% - в пътуването зад граница.

Диплома от чужда образователна институция дава по-добри възможности за реализация в България - в това вярват над половината (56%) от българите. 24% са на мнение, че завършилите в чужбина имат същите възможности като получилите образование в България.

Според цели 71% обаче животът в чужбина не е лесен, а 44% дори са убедени, че българите в чужбина не са по-щастливи от живеещите в България. 31% са на обратното мнение.

Над 600 000 българи получават емигрантски пари

 

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%