ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА: СЕГА Е МОМЕНТЪТ ЕС ДА ВКАРА ТЕМАТА ЗА ПАДАНЕТО НА ВИЗИТЕ ЗА САЩ

Автор: 5 GmediA 09:37, 21 януари 2021
Източник: бТВ Новините

„Външната политика на САЩ ще се преформатира. Знам, че големите надежди едва ли не са да се върнем във времето преди Тръмп – няма да се случи. Нито един президент не може да избяга от наследството на своя предшественик. Колкото и необичаен да беше Тръмп, той също остави наследство, което Байдън ще трябва да поеме”. Това заяви пред Нова телевизия Елена Поптодорова, посланик на България в САЩ до 2016 година.

По думите й Байдън няма да предприеме някакви резки движения от гледна точка на милитаристичните авантюри. „Мисля, че той ще бъде един порядъчен, смислен и не особено въодушевяващ президент. Няма да има ораторските качества на Обама, например. Ще видим  една премислена и спокойна политика”, смята Поптодорова.

Посланикът на България в САЩ направи коментар относно това дали е възможно визите да бъдат премахнати. „Истината е, че това няма да стане само защото е дошла нова администрация на Байдън.  Решението се взима от Конгреса. Сега е моментът ЕС да вкара темата”, поясни тя.

По думите й ще станем свидетели на по-ясно присъствие на САЩ на Балканите. Елена Поптодорова коментира и темата за „Северен поток”.

„„Белене” очевидно няма да стане. Трябва да се минимизират на щетите. Най-страшното е, че Северна България, която беше причината да се построи различна тръба, остава тотално изключена. До там няма да стига никакъв газ. Не е ясно дали ще има санкции за нас. Не знаем какво ще се случи в турската част. Всичко зависи от това дали сме се опитали да вкараме под масата някакъв руски подизпълнител”, коментира още Поптодорова.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 62.5%
Да
2 гласували / 25%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 12.5%