ФЕЙСБУК НА 17 ГОДИНИ

Автор: 5 GmediA 12:26, 4 февруари 2021

Според скептични прогнози Фейсбук скоро ще претърпи крах. Днес изобретението на Марк Зукърбърг навършва 17 години. Фейсбук е планетарен феномен. Всеки трети жител на Земята е потребител на социалната мрежа. Ще напусне ли орбита и кога, анализира Кирил Гришин за радио „Спутник“.

История, възпята в съвременните мултимедийни епоси. 19-годишен второкурсник на име Марк Зукърбърг първоначално създава уебсайт за студенти и възпитаници от Харвард. През 2004 г. Фейсбук е просто портал за свързване на студенти. Той обаче напуска университета достатъчно скоро. Основната идея на Фейсбук е да позволи на хората да се свързват чрез мрежата на големи разстояния и да се намират помежду си през годините.

Успех и ранни години

В края на 2004 г. е регистриран първият милиони потребители на Фейсбук. През септември 2006 г. не само американски студенти могат да се регистрират в социалната мрежа, но и всички желаещи. През 2007 г. 23-годишният Марк Зукърбърг става най-младият милиардер в света. Сега състоянието му е около 100 милиарда долара.

През 2012 г. Фейсбук достигна милиард регистрирани потребители. През април същата година социалната мрежа купува Инстаграм за милиард долара. През есента на 2014 г. Фейсбук купува месинджъра Уатсап за 22 милиарда долара. А през 2017 г. социалната мрежа надскача друго важно ниво – 2 милиарда активни потребители. Сега има 2,5 милиарда от тях. Ръстът на активните потребители се забавя.

“Фейсбук ни пусна от затвора за електронна поща, тя предполагаше, че трябва да отговорим, Фейсбук не. Пощата е формалност, Фейсбук е приветствие”, казва известният футуролог от Силициевата долина Пол Сафо.

Фейсбук става първата в света и широко разпространена социална мрежа и клонингите започват да се появяват почти веднага. В Контакте е най-известният в Русия и един от най-успешните от тях – в началото той практически не се различава от Фейсбук по своя дизайн, но скоро придобива индивидуални характеристики.

Преобладаващото мнозинство от младите руски потребители първо се регистрираха във ВКонтакте с надеждата да избягат от родителите си и от своите съученици, но в крайна сметка след няколко години ги срещнаха във Фейсбук, казва в интервю за радио „Спутник“ ръководителят на „Community Laboratory“, основател на Асоциацията на мениджърите на общността в Русия Влад Титов:

“Младите хора растат, трябва да се социализират, да си намерят работа, да общуват с колеги, включително по-възрастни, трябва да получат известно признание и това ще бъде повече от признание от дворни и студентски екипи. Известна социализация в професионална среда е необходима, когато млад човек навърши 16,17,18, особено след като сега младите хора започват да работят и печелят пари по-рано. Не всички подходящи общности вече са в ТикТок, дори бих казал, че те не са там. Идин млад човек е принуден да преминем към по-функционална социална мрежа, където тези общности отдавна са там, където е натрупана информация, има колеги по този въпрос. Ако говорим за западната аудитория, Фейсбук има огромно значение в този смисъл. Следователно, твърде рано е да се говори за упадък на Фейсбук, по-вероятно е той да се прелива от един кораб на друг. Фактът, че възрастните, които използват Фейсбук за много от своите въпроси на Запад, също ще използват ТикТок за свое забавление или американския еквивалент на Лайк”.

През 2014 г. експерти от университета в Принстън публикуват проучване, според което Фейсбук ще загуби 80% от своите потребители до 2017 г., сякаш след епидемия. Представители на социалната мрежа отговориха на учените, изчислявайки по същия начин, че до 2021 г. в университета в Принстън няма да останат студенти. Прогнозите остават неоправдани, докато Фейсбук продължава да бъде много атрактивна платформа, казва Влад Титов:

Говорейки за перспективите за Фейсбук, трябва да го разглеждаме като един холдинг, който има Инстаграм и Уатсап. Виждаме, че той се опитва да работи с нововъведения и да повтори внедреното в ТикТок, също както руската ВКонтакте изпреварва Фейсбук при въвеждането на някои полезни услуги и функции, които Фейсбук повтаря. Фейсбук е от първостепенно значение за информацията. Сега виждаме, че значението на социалните мрежи вече не е еднакво, но за много аудитории е много по-високо от всички други комуникационни канали. И обратно, традиционните медии търсят възможности, много от които правят добри инициативни стъпки чрез Фейсбук и Ютюб. Всъщност, чрез Фейсбук отчитането на информационните потоци за по-голямата част от света се контролира, така че Фейсбук има доста добри перспективи за себе си. “

Блокирането на Тръмп във Фейсбук – буря в чаша?

Изглежда работата на Фейсбук и, което е по-важно, нейната привлекателност няма да бъде особено засегната дори от скандала с блокирането на акаунта на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. Въпреки че една от най-големите американски компании явно не е издържала теста за свобода на достъп до информация, отбелязва руското външно министерство.

Твърди се, че „блокирането на Тръмп“ е отмъщението на Марк Зукърбърг. Някои смятат, че създателят на Фейсбук затвори страницата на президента след бунтовете в Капитолия, за да има коз в ръката си, в случай че държавата отново иска да раздели империята му и да отдели новинарския бизнес от нея. Като затвори Тръмп, Зукърбърг вече може да заяви, че се бори срещу прояви на екстремизъм и навреме покрива опасни източници на дезинформация. Но тази история ще бъде забравена с времето. Но със сигурност ще бъде последван от нови, като тези, които вече са се случвали.

Голяма и скандална социална мрежа

Фейсбук е осъден да плати 5 милиарда долара глоба за нарушения на поверителността на личните данни. Съобщава се, че данните на 87 милиона потребители на мрежата, предимно американци, са могли да попаднат във владение на „Кембридж Аналитика“. След това социалната мрежа направи промени в политиката за поверителност и позволи на потребителите да изтеглят цялата събрана информация за тях. Тогава се оказа, че Фейсбук може да проследява разговори и история на кореспонденция в SMS съобщения. Някои потребители установиха, че Фейсбук съхранява данни от преди три години.

Тези инциденти могат да се отдадат на различни фактори. Но вниманието към тях, при всички случаи е значително – все пак Фейсбук вече не е това, което беше. Той е мощен инструмент за влияние и далеч не е безобидна комуникационна мрежа, както е замислил неговия основател, луничавия Зукърбърг.

 

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%