СИГНАЛ ОТ АЕЖ-БЪЛГАРИЯ ДО ГЕРМАНСКОТО ПОСОЛСТВО: В ХАНОВЕР ХОРА НА МОМЧИЛ МОНДЕШКИ ЗАПЛАШВАЛИ ЖУРНАЛИСТА ДИМИТЪР СТОЯНОВ

Автор: 5 GmediA 16:30, 5 април 2019

Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна към Посолството на Германия, във връзка със заплахи, отправени срещу българския журналист Димитър Стоянов от сайта Бивол, по време на изложение в град Хановер тази седмица.

На публикуван от сайта видео запис се вижда как Стоянов се опитва да вземе интервю с адв. Момчил Мондешки, но е изблъскан от охраната. Според Стоянов, охранител на Мондешки му е отправил заплахи. Българският журналист е подал сигнал в местната полиция.

Тъй като става дума за заплаха за здравето и живота на разследващ журналист и тъй като е известна репутацията, с която се ползва въпросният бизнесмен, както и връзките на високо ниво, които има, призоваваме германските власти да се отнесат изключително сериозно към случая. Включително и да потърсят съдействие от българските власти, за да се установят обстоятелствата, както и предполагаемият автор на заплахите и най-вече, за да се гарантира сигурността на разследващия журналист Димитър Стоянов.

Случаите на посегателства срещу разследващи журналисти на територията на ЕС през последните години ни карат да се отнасяме много внимателно към всяка подобна заплаха.

Бел. ред.: Адвокат Момчил Мондешки стана известен на широката публика покрай аферата "Яневагейт”, през 2015 г. Скандалът избухна след като запис на разговор между тогавашния председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки беше публично разпространен от сайта Биволъ. От записа се чува как Владимира Янева обяснява на Ченалова, че премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". От записите става ясно, че "човекът на Борисов" във ВСС е представляващият съвета. По време на разпоредената от главния прокурор Сотир цацаров проверка, Мондешки заяви, че тримата се били договорили да си разказват неща, които звучат достоверно, но са измислени.
По-рано срещу Мондешки са произнесени две присъди – първата за документна измама – 2005 г. Докато тече разследването лежи в ареста на НСлС и в Ловешкия затвор. След сключване на споразумение с прокуратурата, размерът на присъдата съвпада с времето прекарано зад решетките.
Втората му присъда е условна. Тя е от 2006 г и е за обсебване в особено големи размери.
Според източници на сайта Биволъ в един момент срещу Мондешки е имало 5 висящи дела. В края на 90 – те години на ХХ век Момчил Мондешки отваря магазин за бяла и черна техника в Троян. Имало е съмнения, че впоследствие се е опитал да реализира застрахователна измама, обявявайки, че стоката му е открадната. На по-късен етап той отваря офис на застрахователната компания « Интерамерикан”. Продава застраховки, но не отчита парите в централата на компанията. Твърди се, че криминалните му регистрации са над 200 страници. В крайна сметка Мондешки е задържан и осъден.
През 2014 г. Момчил Мондешки е вписан като адвокат в Старозагорската колегия. Преди да бъде вписан, той е реабилитиран от съда в Троян. Според запознати обаче, това не е станало в открито съдебно заседание, какъвто е законовият ред за осъдени лица с рецидиви.
Днес Момчил Мондешки се ползва със славата на близък до Делян Пеевски. Попада в категорията на юристите от близкия кръг на олигарха като Гено Андреев и Александър Ангелов, пише Студио Трансмедия. Познатите му го определят като комбинативен и пробивен човек, който „върши работа“, поне докато има изгода.

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%