ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: ТАЗИ ГОДИНА НАЙ-ОПАСНА ЩЕ БЪДЕ ЗАПАДНОНИЛСКАТА ТРЕСКА

Автор: 5 GmediA 10:34, 8 април 2019

Сега е моментът да се вземат мерки, за да няма комари във водоемите и да бъде избегната епидемия от западнонилска треска. За това призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

По отношение на кърлежите, той каза, че със затопляне на времето, също трябва да се вземат мерки.

По думите му обаче, през 2019 година най-опасна ще бъде западнонилската треска, която се пренася от комарите в България. През 2018 г. в Европа са боледували около 1500 души.

„Това е заболяване, свързано с възпаление на мозъка. За съжаление, доста висока смъртност има. Миналата година около 400-450 души боледуваха в Гърция, над 450 в Сърбия. 260 в Румъния. Ние засега ще се хвалим, защото има с какво да се хвалим. Само 13 случая хванахме миналата година“, обясни професорът и допълни: „Тази година Италия, Франция и България са предупредени за висок риск от западнонилска треска. Причината - миналата година, ако в Европа 7 пъти са се увеличили случаите на това заболяване, то в България се увеличиха 10 пъти“.

Проф. Кантарджиев обяви, че случаите на морбили у нас вече надхвърлят 300, като броят на заразените в Самоков, Ихтиман и София продължава да расте.

Последни новини

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 40.54%
Да, напълно
14 гласували / 37.84%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.92%