ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ КАРАКАЧАНОВ: ДНЕС НЕ СМЕ ОБЕДИНЕНИ И ЗА ТОВА ВИНАТА Е НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ

Автор: 5 GmediA 14:47, 3 март 2021
Източник: ВМРО

3 март е празник на националното обединение, на обединена България, на идеала на Санстефанска България – обединението на всички българи в една държава.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по NOVA и БТВ преди да се включи в тържествената церемония пред Паметника на Незнайния воин.

Санстефанска България е един идеал. Това е един празник, който е символ на поколения българи, посочи Каракачанов, като напомни, че с него в сърцето предците ни са осъществили Съединението и са воювали в освободителните войни. Нека бъдем горди българи и да имаме своя национален идеал, честити празника вицепремиерът.

Лидерът на ВМРО припомни, че преди 143 г. българите, които са воювали на Шипка, са си представяли свободата като създаване на една държава. Сред тях е имало стотици българи от Македония, включително опълченци от родния град на сегашния македонски премиер. Въпреки опитите на политиците в Скопие да забравят и уязвят този ден, подчерта Каракачанов. 

Той разкри, че от сутринта получава есемеси с честитки за националния празник от българи в Македония и използва националния ефир да поздрави за 3 март всички сънародници, не само живеещите в пределите на България, но е тези в Македония и по света.

За съжаление не сме обединени днес и за това вината е на българските политици, заключи Каракачанов. За това не носи вина празникът. Нека на този ден всеки политик, общественик и гражданин да си помисли дали може да влезе в една бъдеща книга за строителите на съвременна България, отправи апел Каракачанов. Той припомни, че отпреди 143 г. политиците също са били от различни партии и с различни убеждения, но направиха така, че България беше достойна държава. 

Докато 3 март за българските политици през десетилетията е бил една кауза, за днешните политици той е просто един празник, отбеляза със съжаление Каракачанов.

Свободата не може да минава през едни избори и през една дата. Свободата се отстоява всеки ден, дали ще е 3 март, или 4 април, защото ако не се чувстваш свободен в сърцето си, няма как, заяви лидерът на ВМРО. 

Нека партиите и политиците да не забравят, че изборите не са война, а едно съревнование, призова вицепремиерът. Какъв е нашият идеал сега? Властта самоцел ли ще бъде, или е средство и цел да постигнем собствените си национални идеали, попита Красимир Каракачанов.

Лидерът на ВМРО подари на двете медии българското знаме, присъединявайки се лично към инициативата на младежката организация на партията „Развей българското знаме на 3 март!“

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 260

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ БОЙКО БОРИСОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Да
221 гласували / 85%
Не
20 гласували / 7.69%
Ще има нови избори
19 гласували / 7.31%