ПУСКАНЕТО НА 5G МРЕЖИТЕ В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ ЗАБАВИ СЕРИОЗНО ЗАРАДИ СЪДЕБЕН СПОР

Автор: 5 GmediA 14:22, 15 март 2021

Търговското разпространение на 5G безжичните мрежи в България може да се забави сериозно, след като телекомуникационният оператор Vivacom оспори решението за разпределяне на три лиценза за подобни мрежи в съда, съобщи "Ройтерс".

Съдебното производство, започнато от контролираната от United Group Vivacom, може да отнеме месеци или дори години. Пред "Ройтерс" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров казва, че дори ако регулаторът издаде лицензите за честоти, те не могат да бъдат изпълнени, преди съдът да се произнесе по жалбата на телекома.

"Ще проведем среща и ще търсим начини да продължим напред, защото в национален интерес е да се ускори процесът, ако е възможно. Ако не, това ще бъде оставено в ръцете на съда", допълва Димитров. Той не посочва изход от ситуацията, но според източници на "Ройтерс" вариантът е да се проведе нов търг за лицензите.

От мобилните оператори A1, част от австрийската A1 Group, контролирана от мексиканските America Movil, и Telenor Bulgaria, собственост на чешката инвестиционна група PPF, са заявили, че ще коментира развитието по-късно днес.

Първоначално КРС планираше да продаде на търг три 20-годишни лиценза, всеки с първоначална цена от 4 милиона лева, но промени решението си на 10 март, след като разгледа заявленията. До търг не се стигна, като всеки от телекомите получи по един пакет честоти. Vivacom беше единствената компания, която изрази интерес да получи лиценза за обхвата 3500 - 3600 MHz и го получи, но имаше интерес и за другите два обхвата.

КРС обаче извади компанията от процедурата за другите две разрешителни и те отидоха съответно при А1 (3600 - 3700 MHz) и Telenor България (за обхвата 3700 - 3800 MHz). От комисията коментираха, че предоставят същите честоти, които компаниите и в момента ползват временно, което улеснява техническата процедура по усвояването им.

Новината за евентуално забавяне на навлизането на 5G мрежите идва на фона на протести срещу изграждането им в страната, свързани с опасенията на хората за тяхното здраве. Общинските съвети в градовете Балчик и Мездра дори наложиха мораториум за изграждането на подобни мрежи за една година.

Междувременно и трите мобилни оператора пуснаха пробно първите 5G услуги в България, но за момента те се предлагат само в най-големите градове на страната.

5G e cлeдвaщo пoкoлeниe тeхнoлoгия зa мoбилни мрeжи, която мoжe дa прeдaвa инфoрмaция мнoгo пo-бързo в cрaвнeниe c прeдишнoтo пoкoлeниe - 4G. Към момента в България два мобилни оператора са пуснали мрежата, но с ограничено функциониране. В различни държави конспиративни теории за вредите от 5G мрежите добиха известна популярност през миналата година, най-вече чрез социалните мрежи, вкл. с допускане, че те влияят положително на разпространението на коронавируса.

 

Източник: Дневник

Тагнато в: 5G

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%