Д-Р СТОЯН КАЛОЯНОВ: ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ С 5% ПРЕДНИНА ПРЕД БСП, КОЯТО Е В ТОТАЛЕН КОЛАПС

Автор: 5 GmediA 15:24, 22 март 2021
Източник: Личен архив

Интервю на Соня Колтуклиева с д-р Стоян Калоянов

 

Соня Колтуклиева: Д-р Калоянов, какви недостатъци на здравните системи извади на показ пандемията от Ковид19 - у нас и по света? Живеем във време на изумителни технологии и технически постижения, а човечеството втора година не може да се справи с един коронавирус... Какво трябва да се пренареди в приоритетите на света?

Д-р Стоян Калоянов: Човечеството категорично трябва да постави здравето на хората като основен приоритет пред себе си. Заблудена от своето могъщество до степен на самозабравяне, цивилизацията реши, че технологиите са по - важни от човека. Трябваше да дойде този коварен вирус, за да разберем грешката си. Здравето е над всичко. Човек трябва да е жив и здрав, за да твори, за да рисува картини, да пише книги, да лети до Марс, да създава и да ражда живот. А сега какво се получи...?! Най - елементарното! В цял свят има остър недостиг на лекари и на сестри. Има техника, няма хора. Европа, САЩ и света трябва да променят отношението си към медиците, оттам тръгва всичко. Що се отнася до здравните системи, те показаха своите слабости. Най - добре в общи линии се справиха страните със здравно осигуряване, респективно Европа с всички условности според мен. САЩ са със застрахователна система и това доведе до трудности при нейното управление, тъй като тя е напълно субективна и децентрализирана. Най - зле според мен се справи добрата стара Англия, защото там здравната система е държавно финансирана, социалистическа, а това винаги води до трагични резултати. Комунистически Китай и Имперска Русия няма да ги коментирам. Там всичко се управлява тоталитарно, но точно в такава ситуация, това понякога е плюс. Според мен Европа и САЩ, трябва да внесат малко централизация в здравните си системи, за да се справят по - добре. България се справя добре с пандемията, бих казал много добре. Комбинацията от здравно осигуряване, подготвени медици, като цяло разумно население и свободни либерални мерки на властта дава добър резултат. Без да се изпада в крайности. Недостатък и в България е липсата на една идея по - голяма централизация. Аз съм бил член на Надзорния съвет на НЗОК, Директор на Районен център по здравеопазване, председател на Комисия по здравеопазване в Общински съвет Варна. Управлявал съм болници и ДКЦ, познавам системата отгоре додолу. Някога РЦЗ имаше повече власт и системата се управляваше по - добре. Сегашните Районни здравни инспекции, РЗИ, са изпразнени от ръководни функции, имат предимно контролен характер, а това пречи. Касата пък се занимава с медицинската дейност и няма как да води борбата с пандемията. Този властови вакуум на терен се усеща зле в България. Лечебните заведения са на различно подчинение, държавни, общински, частни, университетски и е трудно да се координира дейността им по време на пандемия. Над това трябва да се помисли в България.

 

Соня Колтуклиева: Избори по време на пандемия... и това ни дойде до главата.

Как Ви се струва предизборната кампания? Аз я виждам като манджа с грозде, полята с боза - това е кампания на истерията и отрицанието, липсват идеи за бъдещето.

Какво показва Вашата лична социология за резултатите от изборите?

Д-р Стоян Калоянов: Предизборната кампания у нас е абсолютно хаотична, безидейна и безвкусна. Аз лично не я следя задълбочено, защото тя няма какво да ми каже. На екран се въртят хора без идеи, без интелект, без визия и хъс. Случайно попаднали под светлината на прожекторите марионетки. Има разбира се изключения, но те са малко. Още повече, че протестите от юли - октомври 2020 година, бяха най - добрата предизборна кампания и показаха истинското лице на всички играчи. Ако някой чака на предизборната агитация, за да реши за кого да гласува, той е безнадежден случай. Българските партии, с малки изключения, показват дразнещо неразбиране, каква е основната разделителна линия по света в момента. А тя е между добрия стар консервативен свят на националните държави. На патриотизма, религията, морала и традиционните десни ценности. И между настъпващия троцкизъм, левичарство, джендър идеология и безумна, водеща до цензура и терор политкоректност. Между тръмпизма и неомарксизма, който с измама и фалшификации спечели изборите в САЩ и владее все повече Западна Европа. Знаете, че аз съм тръмпист и за мен е недопустимо и необяснимо как българските партии не разбират този проблем. Има разбира се изключения, които ми дават надежда.

 

Соня Колтуклиева: Какви са вариантите за сформиране на правителство, според Вас? Известната политическа анализаторка Калина Андролова предпочита коалиция ГЕРБ-Демократична България. Аз съм по-склонна да мисля, че ГЕРБ ще направи кабинет на малцинството с подкрепата на ДПС, ИТН и по-малки партии, ако влязат в парламента.

Д-р Стоян Калоянов: ГЕРБ ще спечели тези избори убедително. С минимум 5 % преднина пред БСП, която под ръководството на Корнелия Нинова е в тотален колапс и бих казал нокдаун. Идеен, организационен, интелектуален и морален. Въпросът е с кого ще управлява ГЕРБ. За мен управлението трябва да отговаря на разделението, което владее света в момента. Консерватизъм или неомарксизъм. Макар ГЕРБ да не са напълно хомогенни в това отношение, те категорично клонят към просветения консерватизъм. ВМРО са другата партия, която според мен ще влезе в управлението. През последните години, тя води твърда консервативна политика, а това се харесва на голяма част от българите. ВМРО ще вземе 7-10 % според мен и твърдо е в играта. Тук идва големия въпрос. Дали ще прескочи 4 % - та бариера коалиция НФСБ - Воля на Валери Симеонов и Веселин Марешки. Аз лично залагам, че те ще влязат в парламента. Симеонов и Марешки, макар понякога остри и скандални, са добри политици и консерватори. Видя се и по време на протестите. Твърдата позиция на Валери Симеонов срещу руския патриарх Кирил и опитите на Русия да се меси във вътрешните работи на България му носи позитиви. Веселин Марешки пък има близък идеен и личен контакт с Марин Льо Пен и Матео Салвини, а това е огромен капитал. Така че, управляващата коалиция според мен е тази. ГЕРБ, ВМРО, НФСБ - ВОЛЯ. Към тях спокойно би се присъединил Слави Трифонов с ИТН, просто защото той не влиза в парламента, за да стои в опозиция. 😊 Такъв кабинет би се ползвал дори със скритата подкрепа на ДПС по една проста причина. Електоратът на Доган е консервативен и той не може да бъде пришит към едно ляво, неомарксистко правителство. Специално искам да кажа, че присъствието на ДБ на Христо Иванов и Генерал Атанасов в едно такова дясноконсервативно правителство би било недопустимо и пагубно. ДБ са левичари, неомарксисти и привърженици на джендър идеологията. Достатъчно е да се сетим за техния шеф на ВКС Лозан Панов и неговото запитване до Конституционния съд за тълкувание на понятието ПОЛ. ДБ само биха взривили всяко дясноконсервативно правителство. Тяхното място е вляво.

 

Соня Колтуклиева: Какви щети нанасят на обществото т.н. политическа коректност, автоцензурата, вълната от ляволиберална авторитарност... Аз лично бях потресена, че Пиърс Моргън беше уволнен от ITV, само защото каза, че няма доверие на Мегън Маркъл по повод интервюто й пред Опра Уинфри; що за свобода на словото е това?!

Д-р Стоян Калоянов: Политическата коректност и скрития зад нея неомарксизъм, са най - големия враг на съвременния свят. Видя се и в САЩ, че те водят след себе си анархокомунизма и крипторасизма в лицето на Antifa и Black Lives Matter. Това е недопустимо, но за съжаление в САЩ, тези хора се домогнаха до властта. Западна Европа в голямата си част отдавна е в плен на това безумно левичарство. Резултатът е налице. Цензура, преследване на инакомислещи, терор. Случаят с Пиърс Морган в Англия е христоматиен за това, което се задава. В САЩ, дори Хилъри Клинтън и Нанси Пелоси си позволиха да искат преследване на хората гласували за Доналд Тръмп и споделящи неговите идеи. Отделно от това, не спират опитите за взривяване на добрия стар консервативен морал, на семейството, на мъжа и жената като носители на вечните човешки ценности. Джендър идеологията е само средство за постигане на тези цели. Безумните зелени сделки и зелени програми също. На този фон, Средна и Източна Европа в лицето на Вишехрадската четворка и останалите страни от бившия соц лагер, стои много позитивно и много добре със своя консерватизъм. Ние просто знаем какво е комунизъм и се пазим като дявол от тамян от него. Надеждата ми е в Доналд Тръмп, който да поведе света. В Марин Льо Пен във Франция, Матео Салвини в Италия, Сантяго Абаскал в Испания, в Алтернатива за Германия. Разбира се във Виктор Орбан в Унгария и Качински в Полша. Във всички трезвомислещи политици и хора по света. Всички заедно ще се справим с политкоректността и неомарксизма надвиснали над света.

 

Соня Колтуклиева: Малко да шампанизираме атмосферата след сериозните теми... как виждате бъдещето на Вашия любим отбор Manchester United?

Д-р Стоян Калоянов: Баща ми е фен на Ман Юнайтед от далечната 1952 година. Аз от дете израснах с този клуб в сърцето. Още от 1966 - 67 година, дългокосия червен дявол и плейбой Джордж Бест изпълваше детските ми сънища. За мен този клуб е религия. За съжаление, след ерата на Сър Алекс Фъргюсън, клуба на моето сърце преживява труден период. За мен това беше очаквано, защото хора като твърдоглавия шотландец се раждат веднъж на сто години. Не е лесно да се намери негов наследник, царската корона е тежка, както знаем. Фамилията Глейзър управляват чудесно клуба финансово, той е една голяма печеливша корпорация. Ние феновете обаче, искаме титли и купи, а тях ги няма в Ман Юнайтед. Клубът се управлява зле спортнотехнически. Последната купа вдигнахме през 2017 година, а това е прекалено дълъг период без трофей за галактически хищник като Ман Юнайтед. Някои хора възлагаха и продължават да възлагат големи надежди на Оле Гунар Солскяер. Шефовете също и затова скоро удължиха неговия договор. Аз не харесвам Солскяер като мениджър и не възлагам надежди на него. Моите уважения, за това което той е направил за Ман Юнайтед като играч. Норвежецът е легенда на клуба. На нас обаче ни трябва мениджър с характер, хъс и топки, който да върне Ман Юнайтед на върха. Солскяер не е този човек. Той няма манталитет на победител и не може да вдъхнови отбора за подвиг и велики дела. Големите лидери, водачи и пълководци са мъже с харизма, характер, обаяние и чар, които Оле Гунар Солскяер не притежава. Родени победители! Надявам се скоро един такъв да застане начело на любимия ми клуб. Глори Глори Ман Юнайтед... 😊❤️

 

 

Д-р Стоян Калоянов завършва Медицински университет – Варна през 1987 г. От 1991 г. – до 1996 г. в Медицинска академия – София получава специалност "Уши–нос-гърло". Специалист по здравен мениджмънт от Икономически университет Варна.

Д-р Калоянов е бивш управител на „МБАЛ – Девня” ЕООД,   „ДКЦ 1 – Девня” ЕООД. До 2007 г. е Административен директор Управление на администрацията и човешките ресурси Ов РЗОК - Варна. Бивш директор е на Районния център по здравеопазване във Варна. Бил е шеф на   Управление и координация на дейностите по здравеопазване в Област Варна.

Д-р Калоянов е бивш директор и заместник-директор на Здравната каса по време на управлението на Иван Костов.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%