ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ УЧЕНИЦИТЕ ПОД КАРАНТИНА ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ЯВЯТ ПРИСЪСТВЕНО НА ИЗПИТИТЕ?

Автор: 5 GmediA 12:04, 7 май 2021
Източник: Getty Images

Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след 12 клас ще се проведат по графика, определен преди началото на учебната година. Изпитите ще се организират при стриктно спазване на предписаните противоепидемични мерки, чиято ефективност се потвърди през миналата учебна година. Това отговориха на "Дневник" от пресцентъра на Министерството на науката и образованието (МОН).

Изпитите след 7 клас:
Български език и литература - 16 юни от 9 часа
Математика - 18 юни от 9 часа
Чужд език (по желание на ученика) - 17 юни от 9 часа
Изпитите след 12 клас:
Български език и литература - 19 май от 8 часа
Втори държавен зрелостен изпит - 21 май от 8 часа
Държавни зрелостни изпити по желание на ученика - 26 - 31 май

Утвърдените правила за подготовката и провеждането на тези изпити в условия на епидемична обстановка са аналогични с миналогодишните.

В училищата, в които ще се провеждат ДЗИ, учениците ще бъдат разпределени от 8 до 13 души според големината на залата при осигуряване на изискванията за дистанция от 1.5 метра между зрелостниците. При НВО също ще трябва да се осигури физическа дистанция, няма да се допуска струпване на входовете и в двора, ще се проветряват помещенията и да има дезинфектанти.

Всички трябва да носят лични предпазни средства.

МОН е изпратило запитване към Министерството на здравеопазването за явяването на НВО и ДЗИ на учениците под карантина, които не са с положителен PCR тест за коронавирус, съобщиха от МОН пред "Дневник".

"При получаване на разрешение от здравните власти тези ученици ще могат да се явяват присъствено на изпитите в отделни класни стаи, при спазването на всички противоепидемични мерки", информира МОН. В края на миналата учебна година учениците под карантина също имаха право да се явят на тези изпити.

Родители са притеснени, че децата им не са достатъчно подготвени заради продължителното онлайн обучение, но според МОН това зависи не от начина на обучение, а от мотивацията за учене и времето, което всеки ученик отделя и за самоподготовка.

От образователното ведомство напомнят, че всеки учител, в рамките на определената от училището обща подкрепа, провежда индивидуални консултации на свои ученици, които срещат затруднения, свързани с усвояването на задължителното учебно съдържание. От материала все пак няма да отпаднат теми.

"От 2019 г. в голяма част от училищата (около 1600) по проект "Подкрепа за успех" всяка учебна година се сформират групи за допълнително обучение на учениците вкл. и с цел подготовка за НВО или за ДЗИ", напомня МОН. Работи се в групи с малък брой ученици и се прилага диференциран подход.

Източник: Дневник

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%