Д-Р СИМИДЧИЕВ: НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ КАТЕГОРИЧНИ, ЧЕ НАГРЕВАЕМИТЕ ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ СА ПО-БЕЗОПАСНИ

Автор: 5 GmediA 11:19, 31 май 2021
Източник: Клиника.бг

Безопасни ли са нагреваемите тютюневи изделия?

"Нагреваемите тютюневи изделия – по проучвания, които са финансирани от самите производители, изглежда да са по-безопасни. Но истината е, че нямаме достатъчно данни за дългосрочните ефекти от тях. Не можем да бъдем категорични, че са по-безопасни, тъй като ги няма дългосрочните изследвания, които ги има при класическите цигари. Които са доказано вредни на базата на изследвания на над 80-90 години вече.".

Това коментира в “Нашият ден“ на БНР  д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение „Въздух за здраве“.

„За новите цигари имаме твърде оскъдни данни и те са основно от проучвания, финансирани от самите производители", посочи експертът.

СЗО приема предпазливо нагреваемите тютюневи изделия. 

"С основание, защото, когато се въвежда нова технология, трябва да мине достатъчно време, за да сме сигурни, че всичко е наред. Във всички изделия, които са свързани с тютюнопушене – и в класическите, и в т.нар. електронни – всички те съдържат никотин, веществото, което предизвиква зависимост, свързана с употребата му. 

Хората, инхалиращи отстрани никотин, имат риска да могат да станат зависими от това, макар че е много по-ниска концентрацията", обясни д-р Симидчиев.

"Проблемът е в това, че не е необходимо да имаме такава зависимост. А тя се продължава с нови и нови средства, които се опитват да избегнат огромните негативи. Тютюнопушенето е един от основните фактори, водещи до всички хронични заболявания, които имаме – мозъчно-съдовите, сърдечно-съдовите, дихателните, диабетът и т.н.

Основните групи от хронични заболявания, които са истинска пандемия от неинфекциозни заболявания, които имаме в световен мащаб, се дължат на два основни фактора – въздушното замърсявани и тютюнопушенето.

Тези два фактора, макар и доста различни, са много сходни, защото и двата влизат в белия дроб и увреждат организма, чрез веществата, които ние инхалираме през белия дроб", обясни пулмологът.

 

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%