КАКВИ СА ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ПЪТУВАНЕ В НЯКОИ ПРЕДПОЧИТАНИ ЗА ТУРИСТИТЕ ДЕСТИНАЦИИ?

Автор: 5 GmediA 09:56, 1 юни 2021
Източник: 5GMedia, Италия

Лятото чука на вратата и все повече хора организират почивките си. Редица държави вече постепенно разхлабва ограниченията по границите, позволявайки на туристите най-накрая да планират пътувания.

Ето и ограниченията в някои предпочитани дестинации:

Турция

Съгласно съобщение на Областния управител на град Одрин, Р. Турция, от 28 май, българските граждани, желаещи да посетят Турция, вече могат да влизат на територията на страната през ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле освен с документ за отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 и със сертификат за имунитет или за поставена ваксина срещу COVID-19, издадени от компетентните български власти, съобщиха от МВнР.

Документът за ваксинация следва да удостоверява, че са изминали най-малко 14 дни след поставянето на втората доза. Българските граждани, които не са ваксинирани поради възрастта си (под 18 години), ще бъдат освободени от тестване и карантина съгласно горните правила, ако пътуват със семействата си, които имат сертификат за ваксина.

От 1 юни на българо-турската граница при граничния пункт Капитан Андреево - Капъкуле влизащите в Турция чуждестранни граждани ще могат да си правят бърз PCR тест за КОВИД-19 срещу 110 турски лири (около 21 лева), а резултатът ще бъде готов за 30 минути. Не е необходим отрицателен PCR тест за ваксинираните с ваксината на Пфайзер и Синовак. Изискването за представяне на негативен PСR тест като условие за качване в самолетите за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер и екипажите на въздухоплавателните средства.

Турските граждани също ще могат да влизат в България с имунизационни сертификати, без да е нужно да предоставят отрицателен PCR тест. 

 

Румъния

Традиционно може и да не се предпочита за почивка, но пък сега много българи ще посетят страната, тъй като Букурещ тази година е домакин на Европейското първенство по футбол. Разрешеният капацитет за заетост на стадионите е 25%, или – стадионът в Букурещ ще побере около 12 000 футболни фенове. А иначе от днес ограничителните мерки в страната се разхлабват.

Националният комитет за извънредни ситуации в Румъния актуализира списъка с рисковите държави.

"В момента България попада в третата, зелена категория, където зелената категория освобождава гражданите, които пътуват от България към Румъния, да предоставят каквито и да било документи. Свободно се влиза в момента от България в Румъния", обясни пред БНТ Синан Хебибов – зам. обл. управител на Русе.

Свободно преминават границата и чуждите граждани, които са с постоянен адрес в България, или са пребивавали 14 дни в страната, при условие, че не идват от страна извън Европейския съюз.

 

Франция

PCR тестовете ще са безплатни за всички посетители това лято. Все още действа вечерен час от 21 до 6 ч. сутринта. След 9 юни ще започва от 23 ч., а след 30 юни се очаква да отпадне. Музеи като “Лувъра” отварят врати, както и театрите, кината и културните обекти в цялата страна, включително “Версай”. Дисниленд в Париж ще работи отново на 17 юни.

 

Испания

Пристигащите от България трябва да преминат тест. След 7 юни ваксинираните ще могат да пътуват свободно.

 

Гърция

Гърция удължи ограниченията за влизане в страната до 7 юни. Остават в сила същите изисквания за здравен статус на туристите. За пътуване с ферибот до островите също се изисква отрицателен тест за коронавирус, съобщава БНР. 

Не се променят условията за влизане на граждани на Европейския съюз, които трябва на границата да представят сертификат за ваксиниране или отрицателен PCR тест.

Задължителна остава и адресната регистрация. Деца до 5-годишна възраст влизат без тест. На всички гранични пунктове туристите се тестват и с бърз тест за коронавирус, подчертават от здравното министерство.

При същите условия в Гърция влизат и граждани на 22 страни извън Европейския съюз. За пътуване с ферибот, както и за вътрешни полети в страната, се изисква документ за здравен статус на пътниците.

Маските са задължителни и навън, глобата е 300 евро, напомнят от полицията. В личните автомобили с маски пътуват само тези, които не са роднини и не живеят на един адрес. 
На плажа разстоянието между чадърите трябва да е поне 4 метра.

От началото на туристическия сезон зачестиха глобите от по 2000 евро за антирадар в автомобила.

Отпада обаче попълването на Passenger Locator Form (PLF) при излизане от южната ни съдедка.

 

Германия

За напълно ваксинираните и излекуваните вече не се изисква тест или карантина. Oт 30 мaй страната премести България в “зеления” списък и отпаднаха oгрaничeниятa зa пристигащите със сухопътен транспорт (автомобилен или железопътен).
За пристигащите със самолет отпада електронната регистрация, но остава задължението за представяне на негативен тест, сертификат за пълна ваксинация, или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус. Документът трябвa дa бъдe представен на авиокомпанията преди заминаването. Нe ce изиcквa тecт зa дeцa, нeнaвършили 6-годишна възрacт.
Германия все още разхлабва мерките постепенно, работят основно хранителните магазини. Маските не само са задължителни в магазини и в градския транспорт, но и трябва да са FFP2, като обикновените маски от плат не са достатъчни.

 

Чехия

Считано от 31 май 2021 г. България вече е в списъка на Чехия на държави със среден риск от заразяване с COVID-19, което премахва някои от ограниченията при влизане на български граждани на територията на страната, информираха от МВнР. 

Пристигащите от България е необходимо предварително да попълнят и изпратят онлайн електронен формуляр на пътуващия (Public Health Passenger Locator Form). Необходимо е също да се представи при пристигане в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди това или антигенен тест, не повече от 24 часа преди влизането на територията на страната. Изискването за антигенен или PCR тест не се отнася за пристигащите с индивидуален транспорт пътници от България, но се отнася за онези, които идват с обществен транспорт – влак, самолет автобус

До 5 дни след пристигането си в Чешката република, пристигащите с индивидуален транспорт следва да направят антигенен или PCR тест.

Няма задължение за самоизолация докато излезе резултатът от направения на чешка територия PCR тест. 

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници. 

 

Португалия

За пътниците, които пристигат в Португалия от България, както и от всяка друга страна-членка на Европейския съюз или асоциираните към Шенген държави, вече няма да се прилагат ограничения за разрешени само наложителни  пътувания и отпада задължителна 14-дневна карантина, съобщиха от МВнР.

Остава  задължението за всички пътници, които влизат в страната по въздух, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който може да бъде изтеглен от следния линк: https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card

Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

 

Мадейра и Порто Санто 

Всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр на https://madeirasafe.com.

Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което пътникът ще продължи към мястото на настаняване и там ще остане в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на около 12 часа.

В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат следните опции: 

1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или 

2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали. 

В тези случаи разходите за настаняване се начисляват на пътника.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн https://madeirasafe.com в рамките на 48 часа преди полета. Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането.

 

Азорски острови 

Всички пътници, заминаващи за Азорските острови, трябва да попълнят формуляр онлайн https://mysafeazores.com в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област.

При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.

 

Италия

В сила от 16 май до 30 юли е задължение за представяне на “зелен сертификат”, доказващ, че лицето има отрицателен тест за ковид, направен до 48 ч. преди влизането. При непредставяне на такъв българите подлежат на 10-дневна карантина, след изтичане на която отново трябва да си направят тест. Вечерен час е в сила от 23 ч., но на 7 юни ще бъде изместен в полунощ. Очаква се в края на юни да отпадне. Маските са задължителни за всички на възраст над 6 години, на открито и на закрито.

 

Нидерландия

Пристигащите се нуждаят не само от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. по-рано, но трябва да си направят и бърз тест 4 часа преди тръгване за страната. Въпреки това се поставят под карантина за 10 дни, от която може да се освободят с негативен тест на 5-ия ден.

 

Австрия

Пристигащите от България не се поставят под карантина, ако представят един от трите документа – сертификат за ваксинация на немски или английски език, документ от лекар за преболедуване през последните 6 месеца (допуска се и сертификат за антитела, не по-стар от 3 месеца) или тест. Резултатът може да е от PCR, не по-стар от 72 ч., или от бърз антигенен тест, не по-стар от 48 ч. Продължава онлайн регистрацията.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПРЕКАРАТЕ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА?
На родното Черноморие
1 гласували / 50%
Няма да почивам това лято
1 гласували / 50%
На море в чужбина
0 гласували / 0%