КИРИЛ КАДИЙСКИ СРЕЩУ БОИЛ БАНОВ

Автор: 5Gmedia , 10:58, 16 февруари 2019

Писателят Кирил Кадийски изпрати отвореното писмо до министъра на културата Боил Банов. Поводът е конкурсът за директор на Българския културен институт в Париж.

„Става въпрос за императивното ви указание кой от кандидатите да бъде на първо място (в случая г-жа Десислава Бинева, печално известна със заплатата си от 12 хиляди лева месечно, които си е дала сама като изпълнителен директор на НДК в периода на опитите той да бъде фалиран) и кой да бъде оставен наказателно на последно място (в случая аз – за когото и във френската, и в българската преса достатъчно ясно е казано кой съм и в сферата на изкуството, и в културната дипломация). Недопустимо е един министър на културата да принизява Българските културни институти по света до предприятия от средния и дребен бизнес, за каквито е квалификацията на въпросната „калинка”-мениджър. Иначе, в културата тя е никоя“, пише Кадийски.

Цялото писмо може да прочетете тук

Кирил Кадийски е кавалер на френския “Орден за Изкуство и Литература”, лауреат е на наградата “Макс Жакоб”, член-кореспондент е на академия Маларме, почетен гражданин на Монмартърската република, бивш директор на Българския културен институт в Париж.

 

 

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
10 гласували / 58.82%
На планина
4 гласували / 23.53%
На българското Черноморие
3 гласували / 17.65%