ТРАФИКЪТ НА ДЕЦА НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ

Автор: 5 GmediA 17:45, 23 юни 2021
Източник: GETTY IMAGES

Трафикът на деца на Западните Балкани продължава да расте въпреки многобройните законодателни и практически мерки, предприети през предходни години, беше подчертано в Белград на регионалната конференция „Съвместни мерки в криза: Защита на децата от търговия на хора и експлоатация на Западните Балкани".

На конференцията беше отбелязано, че пандемията допълнително увеличава уязвимостта на децата в резултат на нарастваща икономическа несигурност, безработица и ограничения на движението.

"Децата в Западните Балкани са жертви на трафик на хора за различни цели: сексуална експлоатация, включително производство и разпространение на материали за сексуално насилие над деца, принудителен брак, принудителен труд, принудително просия и принудителна престъпна дейност", се казва в изявление от конференцията.
Според последните официални доклади от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Сърбия, повечето деца, идентифицирани през 2020 г., са момичета - 18 в Сърбия, 24 в БиХ, 6 в Северна Македония, но има и идентифицирани момчета като жертви - 6 в Сърбия, 7 в БиХ.
Докладите на Експертната група на Съвета на Европа по трафик на хора показват, че действителният брой хора, включително деца, които са жертви на трафик, вероятно е по-висок от официалните данни.
Регионалната конференция се организира от съвместната програма на Европейския съюз и Съвета на Европа „Хоризонтален механизъм за Западните Балкани и Турция 2019-2022“, в която участват повече от 130 участници от региона и извън него. /БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%