КАЛИФОРНИЯ И НЕВАДА ОЧАКВАТ РЕКОРДНИ ЖЕГИ ДНЕС

Автор: 5 GmediA 10:01, 11 юли 2021
Източник: Боян Грозев

Екстремна жега се задава в САЩ и Канада, като прогнозата е за рекордно високи температури в щатите Калифорния и Невада, предаде Би Би Си. Топлото време идва, след като друга смъртоносна гореща вълна удари двете страни, а миналият месец бе признат за най-горещия юни в Северна Америка в историята на метеорологичните измервания.

Преди дни в националния парк "Долината на смъртта" в Калифорния бе измерена най-високата температура - 54.4 градуса, като подобна жега се очаква и тази неделя.

Американските здравни власти предупреждават да се взимат мерки, предотвратяващи възможни топлинни удари. Националната метеорологична служба препоръчва да се пие много вода и да се стои в стаи с климатик.

Според някои анализатори измерените 54.4 градуса в "Долината на смъртта", регистрирани и през август 2020 г., са най-високата температура, отчетена някога на Земята. Според други - рекордът е 56.7 градуса, като той е бил наблюдаван през 1913 година.

Пожарникари, борещи се с многото пожари в Калифорния и Невада, коментират, че въздухът е толкова сух, че голяма част от водата, изливана от самолетите за потушаване на пламъците, се изпарява, още преди да стигне до земята. В северната част на Невада, близо до границата с Калифорния, населението масово е евакуирано от домовете си, тъй като горските пожари, предизвикани от удари на мълнии, поглъщат с голяма скорост горските масиви в планинската верига Сиера Невада.

Тагнато в: жеги

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%