ОПЕК+ ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ ДОБИВА НА ПЕТРОЛ, ЗА ДА СТАБИЛИЗИРА ЦЕНИТЕ

Автор: 5 GmediA 10:30, 19 юли 2021
Източник: БГНЕС архив

Страните от групата ОПЕК+ се споразумяха да увеличат от следващия месец добива на петрол и по този начин да допринесат за намаляването на цените на петрола в момент, в който световната икономика продължава да е в процес на възстановяване от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс. Цената на суровия петрол Брент се покачи с 43% тази година до близо $74 за барел.

Миналата година ОПЕК и партньорите й намалиха производството до 10 милиона барела на ден, защото в пандемията имаше спад в търсенето и срив на цените. Тази година обаче рестартът на икономиките доведе до нарастваща инфлация в някои страни и това застрашава темповете на глобалното възстановяване.

Страните се договориха от август до декември да увеличат производството на петрол с два милиона барела на ден, за да помогнат за стабилизирането на пазарите. По-високи квоти са били договорени за няколко страни членки от май 2022 г. Сред тях са ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия, Кувейт и Ирак.

Най-голям добив за собствено производство се очаква от Обедините арабски емирства и Саудитска Арабия, а в по-малка степен от Ирак, Кувейт и Русия.

Тагнато в: Петрол

Последни новини

Общо гласували: 102

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯТА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО?
Надявам се да успее
52 гласували / 50.98%
Не
44 гласували / 43.14%
Да
5 гласували / 4.9%