МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ ЯНЕВ: ПРЕМИЕРЪТ ТРЯБВА ДА ИМА КАЧЕСТВА И НЕРВИ, ЗА ДА ВОДИ, ЗАЩОТО СИТУАЦИЯТА Е НЕТИПИЧНА

Автор: 5 GmediA 10:45, 31 юли 2021
Източник: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

„Не познавам Пламен Николов, нямал съм честта да разговарям с него. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех. Да има качества и нерви, за да бъде в състояние да води, защото ситуацията е нетипична”, заяви служебният премиер Стефан Янев.

Според него личността на кандидата за премиер е много важна, тъй като електоралната подкрепа за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна.

"Неговата личност е от изключителна важност – дали е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. Този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи. Страхувам се, че ако това не се случи, алтернативата е криза", каза още Янев, цитиран от Нова телевизия.

Очакванията му са народните представители да намерят онази сила и мъдрост, за да подкрепят необходимите коалиции и да има стабилно управление, което да отговаря на очаквания на българските граждани, които искат промяна и продължаване на реформите, които служебното правителство е започнало.

„Не искам да звуча като ментор и човек, който дава насоки за приоритети на едно правителството. Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят, включително и свършеното от служебното правителство. Нещата са до голяма степен свършени, оттук нататък трябва да бъдат продължени. Мисля, че до голяма степен основата е положена. При добро желание от парламента, всичко може да бъде свършено в обозримо бъдеще в рамките на месец”, смята Янев.

Той отказа да коментира евентуални имена на бъдещите министри и дали сред тях ще бъдат хора от неговия кабинет.

Последни новини

Общо гласували: 99

Анкета

БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ, АКО СЕ ЯВЯТ НА ИЗБОРИ?
Не
96 гласували / 96.97%
Да
3 гласували / 3.03%
Не ме интересува
0 гласували / 0%