ТОМА БИКОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА СЕ РАЗГРАНИЧИ КАТЕГОРИЧНО ОТ ДЕЙСТВИЯТА НА СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА ПО ОТНОШЕНИЕ НА В. "ТРУД"

Автор: 5 GmediA 10:22, 13 август 2021
Източник: БГНЕС

ГЕРБ-СДС настоява президентът Румен Радев да заеме публична позиция по отношение на действията на своя служебен министър на културата за ситуацията с вестник "Труд". Това заяви Тома Биков в декларация от името на парламентарната група, предаде бТВ.

Биков призова президентът или да се разграничи категорично от действията на служебния министър, или да даде конкретно обяснение за мотивацията им.

Биков обясни, че вчера е станало ясно, че министърът на културата е прекратил договор за наем на вестник "Труд", който се помещавал в сграда, собственост на Министерство на културата, след като е спечелил конкурс, по време на който е предложил най-висока цена за наем на помещението. Поводът за решението на служебния министър на културата да прекрати договора от понеделник е забавяне на плащане на наем за два месеца. В декларацията се посочва, че след като собствениците на вестник "Труд" са били предупредени, че ако не погасят задълженията си, договорът им ще бъде прекратен, те веднага са изплатили всички дължими суми.

Въпреки това служебният министър на културата е прекратил договора за наем, като по този начин е поставил пред сериозни затруднения работещите във вестника, се посочва в декларацията.

"Ако и този път Румен Радев замълчи и се скрие зад клишетата, ще считаме, че неговите тревоги за свободата на словото са били неискрени и фалшиви. Ако Румен Радев не реагира адекватно в тази ситуация, ще считаме, че неговият служебен министър е единствено изпълнител на поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е насочен в подкрепа на водената от служебното правителство политика", заяви Биков.

В декларацията се изтъква, че действията на министър Минеков срещу определена медия, с чиито позиции не е съгласен, не са прецедент и се визират системни атаки срещу обществената телевизия и даването на негативни публични оценки за работата на определени журналисти.

Тагнато в: Тома Биков , в. Труд

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%