ВМА ЗА НОВИТЕ "БЕЛЕЗИ" НА COVID-19: ТЕМПЕРАТУРА ДО 40 ГРАДУСА И КАШЛИЦА СЪС ЗАДУХ

Автор: 5 GmediA 13:45, 24 август 2021
Източник: ВМА
ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА: ТЕМПЕРАТУРА ДО 40 ГРАДУСА И КАШЛИЦА СЪС ЗАДУХ – НОВИТЕ "БЕЛЕЗИ" НА COVID-19❗️
 
Това съобщават от ВМА и допълват: 
 
През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства.
 
И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение при нас във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата ои инфекциозни болести на ВМА.
 
Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.
 
Един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която персистира дълго време и не се влияе от антипиретици. 🩺Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса.
 
По-рядко обаче се среща загубата на обоняние и вкус.
 
Няма нищо общо с първия вариант, който беше от Ухан, където основният признак бяха именно загубата на обоняние и вкус, подчертават специалистите. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.
 
От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на 6-7-ми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа.
 
Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност, казват още инфекционистите. И напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.
 
Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност.

Последни новини

Общо гласували: 99

Анкета

БИХТЕ ЛИ ГЛАСУВАЛИ ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ, АКО СЕ ЯВЯТ НА ИЗБОРИ?
Не
96 гласували / 96.97%
Да
3 гласували / 3.03%
Не ме интересува
0 гласували / 0%