ГОЛЯМА ЕКСПЛОЗИЯ Е ИЗБУХНАЛА ДО ЛЕТИЩЕТО В КАБУЛ 

Автор: 5 GmediA 17:52, 26 август 2021
Източник: @MuslimShirzad, Туитър

Голяма експлозия е избухнала в близост до международното летище Хамид Карзай в Кабул. Новината бе съобщена от прессекретарят на Пентагона Джон Кирби. Към този момент броят на жертвите е неизвестен. 

Хиляди афганистанци са събрани на летището в продължение на дни, опитвайки се да избягат от страната след превземането от талибаните по -рано този месец.

Западните държави предупредиха за евентуална атака. 

Според съобщения в медиите, взривът е бил самоубийствен атентат на един от входовете на летището (Abbey Gat), след което той е бил последван от стрелба. Говори се, че има редица ранени афганистанци, като към момента няма информация за жертви от други националности.

Според представител на Белия дом американският президент Джо Байдън е информиран за експлозията. Байдън е бил на среща с представители на службите за сигурност относно ситуацията в Афганистан, когато е било съобщено за експлозията, съобщава Ройтерс, цитирайки неназован източник, запознат с въпроса.

Съединените щати продължава да се опитват да транспортират своите граждани и някои афганистански граждани от Кабул, преди американските военни да се изтеглят напълно от Афганистан на 31 август.

Според турското министерство на отбраната е имало две експлозии извън летището на Кабул, като няма информация за пострадали турски военнослужещи, предава Ройтерс.

Британското министерство на отбраната пък заяви, че работи за установяване на случилото се на летището в Кабул след съобщенията за експлозия.

"Работим неотложно, за да установим какво се е случило в Кабул и както е неговото въздействие върху текущите усилия за евакуация“, заяви министерството на отбраната  на обединеното кралство в "Туитър".

"Нашата основна грижа остава безопасността на нашия персонал, британски граждани и гражданите на Афганистан. Ние сме в близък контакт с нашите съюзници от САЩ и НАТО на оперативно ниво при незабавното реагиране на този инцидент".

 

Източник: Нова телевизия

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%