ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО ПРОВЕРЯВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРИМА БЪЛГАРИ ЗАГИНАЛИ ПРИ КАТАСТРОФА НА ХЕЛИКОПТЕР В КОТ Д'ИВОАР

Автор: 5 GmediA 10:28, 12 септември 2021
Източник: БГНЕС архив

Министерството на външните работи проверява информация за трима загинали българи при катастрофа на хеликоптер Ми-24 в Кот д'Ивоар, съобщава БНР. Съобщението за загиналите българи беше публикувано в сайта Pan.BG.

Според официалната информация от министерството на отбраната на Кот д'Ивоар военният хеликоптер се е разбил в северната част на страната по време на разузнавателна мисия близо до границата с Буркина Фасо. Катастрофата е станала към 2 часа през нощта на 10 септември. На борда на хеликоптера е имало петима души, всички са загинали. Министерството на отбраната на Кот д'Ивоар обаче не посочва в съобщението си националността на загиналите.

По информация на БНТ става въпрос за хеликоптер Ми-24, продаден от българската армия преди 5 години заради отпаднала необходимост и купен от българска фирма. Отново по информация на БНТ тримата българи на борда са бивши военни от армията ни, които вероятно работят за фирмата купувач като инструктори за ползване на машината.

БНР съобщава, че България няма посолство в Кот д'Ивоар и информацията за загиналите българи се проверява от служителите в посолството ни в Нигерия.

От министерството на отбраната Кот д'Ивоар посочват, че причините за инцидента предстои да бъдат изяснени, започнало е разследване. Границите на Кот д'Ивоар с Буркина Фасо през последната година се превърнаха в зона на напрежение след няколко нападения на ислямисти, за които се смята, че са свързани с "Ал Кайда".

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%