АКФ СЕЗИРА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА ЗА ВНЕСЕНИТЕ ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ДЕФЕКНИ КИТАЙСКИ МАСКИ И ЛЕКАРСТВА

Автор: 5 GmediA 11:48, 24 септември 2021

Антикорупционният фонд (АКФ) е подал сигнал до Европейската прокуратура за дефектните китайски защитни маски и лекарства, купени от Министерство на здравеопазването за борба с COVID-19 през 2020, съобщават от АКФ. 

Преди това, с постановление на СГП от 13.08.2021 г. сигналът на АКФ беше препратен по компетентност към Специализираната прокуратура, но до момента няма информация тя да е предприела каквито и да е действия, посочват от организацията и продължават: 

"В края на юни служебният министър за здравеопазването Стойчо Кацаров също сигнализира Прокуратурата за нарушения на министър Кирил Ананиев при сключването на договори с Китай за доставка на лекарствени продукти, лични предпазни средства и медицинска апаратура. В края на август 2021 г. министър Кацаров съобщи,  че Прокуратурата на Република България е предала сигнала му на Европейската прокуратура. В съобщението на МЗ се посочва, че прокуратурата е предала материалите, описващи нарушенията по случая, „по компетентност на Европейската прокуратура“.

„От това съобщение става ясно, че българската прокуратура е преценила, че въпросът дали министърът на здравеопазването е нарушил закона, сключвайки неизгодни договори с Китай, е извън нейната компетентност, заявява София Желева, правен експерт на Антикорупционния фонд.

„Поради това АКФ подготви цялата събрана от нас информация и документация по казусите за компрометираните китайските маски и лекарства и я предостави на Европейската прокуратура. Случаят е от компетентността на Европейската прокуратура, тъй като платените по проблемните договори суми представляват европейско финансиране. Освен финансовите интереси на Съюза, застрашено или накърнено е било и здравето на европейски граждани – медици и пациенти.“

„Казусът е от особена важност – става дума за това дали българските власти са направили  всичко необходимо да защитят здравето на българските граждани и медици на първа линия. Имаме причини да се съмняваме, че това е така и се надяваме на решение на Европейската прокуратура, което да помогне такива нарушения да не се допускат в бъдеще“ заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Сигналът на АКФ до Европейската прокуратурата за китайските маски можете да видите тук.

Мотивите на ВАП можете да прочетете тук.

Двете части на видеото „Маската невъзможна“ можете да видите тук и тук:

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 27

Анкета

ТРЯБВА ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ДА БЪДАТ С МАСКИ ПО ВРЕМЕ НА ЧАС?
Не
23 гласували / 85.19%
Да
4 гласували / 14.81%