Щом веднъж опитате горещия шоколад на Angelina, никога повече няма да харесате друг! Обзалагам се. Е, най-напред търпеливо трябва да се преодолее опашката пред прочутата patisserie, която се извива покрай Rue de Rivoli 226 от рано сутрин до късно вечер. Не зная какво привлича по-силно хората от цял свят: дали вкуса на chocolat l’Africain или името на легендарната Коко Шанел.
Angelina отваря врати като салон за чай през 1903 г., създаден от австрийския сладкар Антоан Румпелмайер и наименуван на дъщеря му. Марсел Пруст и Коко Шанел превръщат сладкарницата в институция.
Коко Шанел (1883-1971) е единственият моден дизайнер, включен в класацията на списание Time за 100 най-влиятелни личности на XX век. Модната къща, която носи нейното име, през тази година става на 110 години; смятана е за най-елегантния моден бранд; за компанията работят 20 000 души; годишните й приходи са 9,6 милиарда долара за 2016 г.. ....
Дъщеря ми откри за нас Angelina, която е супер-хит в Instagram от 3 години. Проучването й беше показало, че е най-добре да отидем към обяд, тогава опашката е най-рехава, та почакахме само половин час. Сетне всеки ден, докато обикаляхме из Париж, се отбивахме за горещ шоколад в пластмасова чашка от количката пред ресторанта.
Класиката в Angelina е каничка chocolat l’Africain и Mont Blanc dessert, но за мен тази комбинация от шоколад, колкото божествена е убийствена. Аз не пия кафе, обожавам горещ шоколад; пила съм го къде ли не ... от Стокхолм до Самарканд, от Лондон до Лос Анджелис... но след Angelina спрях; вече не мога, навсякъде другаде ми се струва блудкав, само като ожаднея много мога да понеса една чаша в Laduree или в софийския Barista Cofeee and More.
Париж, Соня Колтуклиева