СДРУЖЕНИЕ „КИНОПАМЕТ“: СКЪСАНИТЕ ДЪНКИ НА ФИЛИП СТАНЕВ ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В КОЛЕКЦИЯТА НА НИМ

Автор: 5 GmediA 09:13, 14 октомври 2021
Източник: БНР

Емблематичните скъсани и протрити дънки, с които бившият депутат от ПП „Има такъв народ" Филип Станев през август 2021 г. влезе в пленарната зала на 46-тото Народно събрание, е редно да станат част от етнографската колекция „Униформи и градско облекло" в Националния исторически музей, предлагат от сдружение „Кинопамет". Заради въпросните си дънки Филип Станев получи забележка от председателя на парламента Ива Митева и този епизод се превърна, безспорно, в един от най-запомнящите се и знакови моменти от дейността на вече разпуснатото 46-то Народно събрание, изтъкват от сдружение „Кинопамет". В етнографската колекция с характерно съвременно градско облекло на НИМ под формата на дарение може да влезе и някоя от шарените тениски на бившия депутат и сценарист Тошко Йорданов, с които той често посещаваше пленарните заседания на българския парламент, допълват от сдружението.

От „Кинопамет" припомнят, че в колекцията на Националния исторически музей от 2004 година се съхранява и сватбената рокля на Калина Сакскобургготска - Муньос като важно историческо свидетелство с висока художествена стойност. Сватбената рокля на Калина е шита от български дизейнер и е с ръчна бродерия, тя напълно отговаря и на критериите да е символ на градската култура.

Забележителната колекция „Униформи и градско облекло" на НИМ е създадена още през далечната 1976 година и според официалния сайт на музейната институция съдържа към днешна дата 1433 музейни предмета. Значими експонати сред тях са парадната униформа на ген. Стилиян Ковачев и калпак от парадна униформа на ген. Христо Петрунов - участници във войните за национално обединение, тук са и униформи на офицери от бойната авиация на Царство България. Сред интересните експонати са и елементи от униформи на цар Борис ІІІ – адмиралски мундир и пелерина, генералски шинел и парадна каска. Сред служебните униформи се открояват сюртукът от дипломатическа униформа на първия представител на България във Великобритания – Димитър Цоков. В колекцията са и пълните дипломатически униформи на Димитър Станчов, изявен български дипломат и политик, дарени на музея от внука му – Иван Станчов, посланик на България в Лондон от 1991 до 1994 г. Голям е броят на униформите на висши служители в дворцовата канцелария, както и такива на различни рангове обслужващ персонал. Градското облекло включва мъжко, женско и детско облекло, както и аксесоари към тях от периода от края на ХІХ век до наши дни. Мъжкото облекло в колекцията е представено от официални костюми – фракове, смокинги и ежедневни, носени от изтъкнати български политици, общественици и културни дейци, както и от обикновени граждани. Сред тях са фраковете на българските политици Андрей Ляпчев и Стефан Бобчевежедневни костюми на цар Борис ІІІ и др. Дамското облекло е представено с пищни тоалети, пелерини от кадифе с щраусови пера и мъниста, шапки с пера, цветя и воалетки, чадъри, ветрила, обувки, чанти. Част от тях принадлежат на съпруги и дъщери на български политици, дипломати, общественици. Значително присъствие в тази колекция имат и сценичните костюми на български театрални, оперни, кино- и балетни артисти: на голямата Гена Димитрова, както и на незабравимите Мими Балканска, Невена Коканова, Константин Кисимов, Стефан Гецов, Апостол Карамитев и др.

От сдружение „Кинопамет" посочват, че Националният исторически музей притежава и впечатляваща колекция „Снимки след 1944 г." Тази колекция е създадена през 1975 г. и днес съдържа 5 385 фондови единици – снимки, факсимилета на документи и пощенски картички. Експонатите в сбирката представят основни моменти от обществено-политическото, стопанското и културно развитие на България от 1944 г. до наши дни. Тя включва и колекция от портрети на съвременни политици и общественици, научни и културни дейци – професори, академици, писатели, композитори, артисти, оперни певци, художници, кинодейци, спортни деятели и др. В тази връзка фоторепортерите, отразявали дейността на 46-тото Народно събрание, по своя преценка биха могли да дарят на НИМ свои фотоси, посветени на някои от най-любопитните и важни моменти от краткия живот на разпуснатия парламент, които да попълнят и обогатят въпросната колекция „Снимки след 1944 г.", предлагат в заключение от сдружение „Кинопамет".

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%