ТЕЖКО Е СЪСТОЯНИЕТО НА 9-ГОДИШНОТО ДЕТЕ, БОЛНО ОТ МОРБИЛИ

Автор: 5Gmedia , 17:29, 17 февруари 2019

Тежко остава състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили. То е с остра дихателна недостатъчност и е в интензивния сектор в областната болница в Благоевград.

27-годишен мъж също е в реанимация заради болестта, но неговото състояние се подобрява.

Общо девет заразени деца се лекуват в Благоевград, две – в Гоце Делчев, а най-тежките случаи са насочени към София.

В област Благоевград са обявени извънредни мерки за ограничаване на заразата. Осъществява се строг контрол в болничните заведения, в детските градини и училищата. Под карантина е и детското отделение на болницата в Разлог, което се оказа огнище на зараза. 15 деца там остават под наблюдение до края на месеца.

Морбили е силно заразно заболяване, познато и като дребна шарка. Болестта е опасна, защото смъртността е 1 на 1000, т.е. едно дете от 1000 заболели загива. Много по-често вирусът прави тежки неврологични усложнения, които може да се появят дори години по-късно, ако човек е преболедувал без да е ваксиниран

Масовата имунизация на децата успя да заличи вируса в Европа, но през последните години тази дребна шарка отново е в настъпление. Случаите в България отново се множат.

Преди дни здравният министър се обърна с призив към родителите да ваксинират децата си, като ги увери в нейната безопасност.

Тагнато в: морбили

Последни новини

Общо гласували: 39

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
20 гласували / 51.28%
Да
19 гласували / 48.72%
Не ме интересува
0 гласували / 0%