ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА СВАЛЯНЕ НА ИМУНИТЕТА НА КАНДИДАТ-ДЕПУТАТ ШОФИРАЛ СЛЕД УПОТРЕБА НА КАНАБИС

Автор: 5 GmediA 14:45, 13 ноември 2021
Източник: БГНЕС архив

От Софийската градска прокуратура предложиха на главния прокурор да поиска от ЦИК снемане на имунитета на кандидат за народен представител, съобщиха от държавното обвинение. От прокуратурата искат да привлекат към наказателна отговорност на Х.П., кандидат за народен представител в изборите за Народно събрание, насрочени за 14 ноември 2021 г.

Досъдебното производство е образувано на 29 октомври 2021 г. като бързо производство по реда на чл.356, ал.3 от НПК. С постановление на прокурор при Районна прокуратура - Пловдив е разпоредено разследването по делото да се извърши по общия ред, след което материалите по делото са приети по компетентност от Софийска градска прокуратура.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 29 октомври 2021 г. в гр. Пловдив Х.П. управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотично вещество - канабис, включено в списъка на наркотичните вещества с висока степен на риск за общественото здраве. Наличието на наркотичното вещество е установено с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози „Drug Check 3000“ – престъпление по чл. 343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и предявяване на обвинение спрямо Х.П. за извършено престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Като кандидат за народен представител Х.П. е „лице с имунитет“ и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

Тагнато в: прокуратура

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%