Открай време диатолозите спорят по един въпрос: „Полезно или вредно е да се яде хляб?“. Истината е, че по този въпрос няма едно мнение.
Един от видовете хляб, който изпадна в немилост през последните години е белият хляб. Оказва се, че той е отличен източник на енергия, а съставът му е от висококалорични въглехидрати, които се усвояват лесно от организма. Това тестено изделие е важна част в храната на хора, водещи активен начин на живот – спортисти и деца.
Редовното употребяване на бял хляб обаче може да доведе до диабет и затлъстяване. Причината е, че белият хляб има висок гликемичен индекс, което означава, че при употребата му нивото на захар в кръвта рязко се повишава. Зърната, от които се прави брашното, съдържат гликопротеин, който може да бъде причина за развитие на глутенова ентеропатия. Глутенът може да се превърне в причина за поява на диабет от тип 1, множествена склероза, псориазис, и др.
Оказва се обаче, че хлябът има и полезни качества за нашия организъм. Най-добре е да изберете черния пълнозърнест хляб с добавки от различни семена. Но с каквито и добавки да е хлябът, ако са сурови и натурални, може да сте сигурни, че подпомагате цялостно организма си.