ЯПОНСКИ УЧЕНИ: "ДЕЛТА" ВАРИАНТЪТ НА КОВИД-19 Е СТАНАЛ ДЕФЕКТЕН И СЕ Е НАСОЧИЛ КЪМ ЕСТЕСТВЕНО САМОУНИЩОЖЕНИЕ 

Автор: 5 GmediA 11:11, 22 ноември 2021

Вариантът „Делта“ на места може да е започнал да се самоунищожава заради прекалено многото натрупани мутации, смятат японски учени. Данните са на базата на разпространението на COVID-19 в Япония.

Според учени от Националния институт по генетика и университета в Ниигата „Делта“ е натрупал прекалено много мутации в един от неструктурните си протеини, което го е направило неспособен да се „поправи“ с течение на времето и по този начин се е „самоунищожил“.

„Делта“ се предава с висока скорост в Япония и измества други варианти, но с натрупването на мутации в него смятаме, че той е станал дефектен и не е в състояние да произвежда свои собствени копия. Тъй като броят на новите случаи не се увеличава, смятаме, че в някакъв момент чрез тези мутации той се е насочил към естествено самоунищожение“, казва проф. Ицуро Иноуе.

Проучването е установило, че мутациите са настъпили в участъка А394V на неструктурния протеин nsp14, който отговаря за способността на вируса да „поправя“ грешки и недостатъци.

Въпросният протеин има важна функция за защита на нуклеиновите киселини на вируса от разрушаване. Ако този протеин се унищожи, вирусът губи способността си да се възпроизвежда.

Според японските учени подобен спад в новите случаи на коронавируса, причинени от „Делта“ варианта се наблюдава и в други страни, но не толкова отчетливо колкото в Япония.

Източник: бТВ

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 53

Анкета

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ПАРТИЯ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ДА ИЗЛЪЧИ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО?
Не
41 гласували / 77.36%
Да
12 гласували / 22.64%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%