ПРОФЕСОР ХРИСТОВА: ОМИКРОН ОЩЕ НЕ Е РЕГИСТРИРАН В БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 13:06, 4 декември 2021
Източник: Нова ТВ

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Започнало е мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица, обясни пред Нова телевизия директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. „Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят“, обясни тя.

Христова посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%. „Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена. Така че правим и един предварителен скрининг”, уточни проф. Христова.

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България. Ако допуснем разпространението на Омикрон у нас ще бъде лошо, защото ще излезем от една и ще влезем в друга вълна.

„За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко”, допълни директорът на НЦЗПБ.

Допълнителна опасност представлява грипът, който се очаква по традиция у нас в края на януари - началото на февруари. "Алармирахме многократно, че няма да бъде това спокойствие, което имаше миналата година. Натрупа се много неимунно население, което не се е срещало с вируса и затова апелирахме за безплатна ваксинация по програмата за превенция на грипа", посочи Христов и призова възрастните хора да се ваксинират. Все още не е късно това да се направи.

Директорът на НЦЗПБ коментира и заразата от бактериален менингит, която коства живота н 5-годишно дете. „Годишно случаите на бактериален менингит са около 15. Това е сравнително рядко заболяване, което се причинява най-често от три бактерии. При единични случаи се стига до заболяване и вече единици от вече заболелите са направили сепсис”, каза директорът на НЦЗПБ.

„В никакъв случай не можем да очакваме масово заболяване. Това са спорадични, абсолютно изолирани случаи”, коментира още проф. Христова.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%