КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: МВФ ВЕРОЯТНО ЩЕ НАМАЛИ ПРОГНОЗАТА СИ ЗА ГЛОБАЛНИЯ РАСТЕЖ ЗАРАДИ ОМИКРОН

Автор: 5 GmediA 14:16, 4 декември 2021
Източник: Reuters архив

Международният валутен фонд вероятно ще понижи очакванията си за растежа на световната икономика заради новия вариант омикрон на коронавируса, заяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева на конференцията Reuters Next в петък. Това е нов знак за сътресенията, предизвиквани от постоянно променящата се пандемия, отбелязва агенцията.

Омикрон се разпространи бързо в най-малко 40 страни след откриването си в Южна Африка миналата седмица и много правителства затегнаха правилата за пътуване в опит за овладяване на разпространението му.

"Нека бъдем много откровени: новият щам, който може да се разпространи много бързо, може да подкопае доверието. И в този смисъл е вероятно да видим някои понижения в нашите октомврийски прогнози за глобалния икономически растеж", посочи Георгиева, цитирана от медиите. Тя каза, че властите на САЩ трябва преди всичко да вземат мерки за борба с инфлацията, които мерки обаче не са задължителни за другите страни. Според нея световната "картина на инфлацията е многостранна - много различни обстоятелства в различните страни". Така, обясни Георгиева, "САЩ трябва да вземат мерки" за борба с рязкото покачване на цените. Тя обаче посочи, че в други страни тези мерки не са задължителни. „В Япония темпът на инфлация е значително под целевото ниво, а Европа е някъде по средата“, даде пример шефката на МВФ.

Освен това Георгиева каза, че онлайн срещата между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин е положителен сигнал за възстановяването на световната икономика. "Това определено е много положителен сигнал. Всички трябва да се съсредоточим върху излизането от тази криза", каза тя, имайки предвид срещата на двамата държавни глави, проведена в средата на ноември.

Това десетилетие ще са необходими от 6 трилиона до 10 трилиона долара за финансиране на мерки за смекчаване на последиците от глобалната климатична криза, добави тя.

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
12 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%