ОЛАФ ШОЛЦ Е НАСЛЕДНИКЪТ НА МЕРКЕЛ НА ПОСТА КАНЦЛЕР НА ГЕРМАНИЯ

Автор: 5 GmediA 14:55, 8 декември 2021
Източник: ВВС, ЕРА

Германия има нов канцлер. Социалдемократът Олаф Шолц оглави заедно със Зелените и либералите първата тройна коалиция във Федералната република, предаде БНР.

Очаквано Бундестагът избра Олаф Шолц, който от днес е деветият канцлер на Германия.

С „да“ са гласували 395 депутати“, обяви председателят на Бундестага Бербел Бас. Малко преди 12 ч. в двореца Белвю в Берлин Олаф Шолц получи от президента Франк-Валтер Щайнмайер папката с назначението си за канцлер.

„В името на Федерална република Германия и въз основа на Конституцията на Федералната република назначавам г-н Олаф Шолц за федерален канцлер“, обяви президентът Щайнмайер. От днес Олаф Шолц е четвъртият социалдемократ, който оглавява германско правителство. В Бундестага 63-годишният бивш финансов министър и вицеканцлер положи клетва и с това сложи край на 16-годишното консервативно управление на Ангела Меркел. Бундестагът я изпрати с дълги аплодисменти.

Трите партии - социалдемократи, Зелени и либерали - проведоха извънредни партийни конгреси и след полученото одобрение подписаха 177-страничния договор за създаване на управляващата социаллиберална коалиция, която наследява голямата коалиция на Ангела Меркел.

Основен акцент в работата на правителството е борбата с разпространението на коронавируса и икономическите последици от пандемията. Здравеопазването отстъпи водещото място на амбициозната климатична политика, основната тема на Зелените, които се стремят към климатичен неутралитет още през 2035 година. Друг акцент за новото социаллиберално правителство в Берлин е дигитализацията. Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер потвърди, че след пандемията новото правителство се връща към строгата финансова политика и забраната за поемане на нов дълг от 2023 година.

В коалиционния договор трите партии се застъпват за укрепване на икономическия и валутен съюз на ЕС и федерализация, но не посочват, как ще се постигне тази реформа.

С встъпването в длъжност на кабинета на Олаф Шолц, който е деветият канцлер на Федералната република, завършва 16-годишната ера на Ангела Меркел, която обяви в края на 2018 година, че след изборите през септември се оттегля от политиката.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%