ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР: 14 НАКАЗАТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ СА ОТКРИТИ ОТ ЕК СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

Автор: 5 GmediA 10:09, 8 януари 2022
Източник: Фейсбук

Европейската комисия е открила 14 наказателни процедури срещу България за неспазване на законодателството на ЕС, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова от трибуната на парламента.

„Ние получихме искова молба от страна на ЕК по една от наказателните процедури. Още 2018 г. беше сринат Търговският регистър за не малък период от време. Тогава България се оправда с този срив пред ЕК. Какво прави Министерството на правосъдието? През средата на 2021 г. е направен план за действие. Търговският регистър е надграден. Първият етап от тестването мина успешно. Предстои да видим какво ще се случи при втория етап. Целта е до края на юни този процес да е завършен и съответно нашият Търговски регистър да е интегриран с останалите търговски регистри на държавите членки на ЕС. 4 процедури са във втора фаза на своето развитие“, каза още Йорданова.

Тя допълни, че има и 15-а процедура, чийто срок за въвеждане на правото на ЕС е изтекъл. Всички те не се отнасят до нормативни мерки, а за практическо неизпълнение на процедурите.

Правосъдният министър допълни, че България е единствената държава в ЕС, която не е осигурила достъп до търговския си регистър. По това нарушение процедурата е в съдебната фаза. И напомни, че ЕК прeдвижда свързаност на търговските регистри между страните членки. България обаче закъснява с 4 г. да осигури достъп. (Това е трябвало да се случи през 2017 г.)

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%