ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА ЗА ПЛАГИАТСТВО ПЕТЪР ИЛИЕВ

Автор: 5 GmediA 10:19, 8 януари 2022
Източник: Нова ТВ архив

Софийската градска прокуратура е образувала разследване за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев. Това обявиха от гражданското движение във Фейсбук. Разследването, което засега се води срещу неизвестен извършител, е по чл. 172а от Наказателния кодекс, който гласи, че "който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева".

Петър Илиев бе първото предложение на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за правосъден министър. По-късно номинацията му бе издигната за вътрешен министър. Главният асистент в катедрата по конституционноправни науки на Юридически факултет на Софийския университет обаче бе обвинен в плагиатство, което бе установено на 27 септември от Етичната комисия на СУ, а Илиев бе принуден да се прости с преподавателското си място в Алма матер. 

Казусът с плагиатството на Илиев бе разгледан и от Софийския адвокатски съвет. Преди месец той прие, че медийните публикация за констатираното от Етичната комисия на СУ плагиатство на Петър Илиев не дават основание за самосезиране и образуване на дисциплинарно производство.

Тагнато в: Петър Илиев

Последни новини

Общо гласували: 17

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
17 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%