ПРОФЕСОР БАЛТОВ: НОВИЯТ COVID ПЛАН Е МАТЕМАТИЧЕСКИ МОДЕЛ С МНОГО ДЕФЕКТИ

Автор: 5 GmediA 10:32, 15 януари 2022
Източник: БГНЕС архив

Новият план за борба с пандемията е математически модел с много дефекти. Това заяви депутатът от ГЕРБ - СДС проф. Асен Балтов. "Според заложеното в плана Централен Северен район вече е в третия етап. Това значи, че там има много малко реанимационни легла. Половината такива са в София, а останалите са разпръснати в другите клъстери. Става дума за общо около 1200 легла, но хората, които могат да ги обслужват, са не повече от 850", коментира бившият директор на "Пирогов".

По думите му ще има сериозен проблем при овладяване на третия и четвъртия етап на вълната. "Омикрон е много по-заразен. В третата вълна максималният брой заразени седмично е бил 32 500, докато сега за 5 дни имаме над 30 000 новозаразени. Процесът на влизане в болница и в интензивни отделения ще бъде много по-ускорен", смята проф. Балтов.

Омикрон много напомня на уханския вариант, коментира той ситуацията с коронавируса. Според него омикрон е пробил защитата на ваксините и антителата. Депутатът е притеснен от ръста на заразените деца и медицински персонал.

По отношение на политическата обстановка Балтов коментира, че няма чуваемост с управляващата коалиция. Той е притеснен от скока в цените на тока, което е голям проблем и за болниците. Според него косвено това ще се отрази и на заплащането на персонала. 3-4 пъти са нараснали сметките на болниците.

„Може би няма да имаме зима на нашето недоволство, но ще имаме пролет на нашето недоволство“, изтъкна Асен Балтов.

Последни новини

Общо гласували: 11

Анкета

ПРЕМИЕРЪТ КИРИЛ ПЕТКОВ УСПЯВА ЛИ ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС В ПРЕГОВОРИТЕ СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?
Не
11 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Донякъде
0 гласували / 0%