МАРК ЗУКЪРБЪРГ ЗАГУБИ 29 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА ЕДНА НОЩ ЗАРАДИ НАМАЛЕН БРОЙ ПОСЕТИТЕЛИ ВЪВ FACEBOOK

Автор: 5 GmediA 13:03, 4 февруари 2022

Марк Зукърбърг загуби 29 млрд. долара в четвъртък, след като акциите на Meta Platforms Inc. отбелязаха рекорден спад в рамките на една сесия, докато друг от известните милиардери - Джеф Безос е на път да увеличи богатството си с 20 милиарда долара след ръст на акциите на Amazon.

Акциите на компанията-майка на Facebook - Meta Platforms се обезцениха с цели 26% през вчерашната търговия на Уолстрийт, заличавайки 232 милиарда долара от пазарната си стойност в едно от най-големите сривания на пазарната стойност на американска компания.

Спадът беше провокиран от представените в сряда вечерта по-слаби финансови резултати за последното тримесечие на Meta, като най-голям шок за инвеститорите представляваше първото намаляване на дневния брой активни потребители на Facebook от съществуването на социалната интернет медия.

Според списанието "Фобрс" (Forbes) това намали нетната стойност на активите на основателя и главен  изпълнителен директор на социалната медия - Зукърбърг до 85 милиарда долара. Трябва да се има предвид, че Зукърбърг притежава около 12,8% от технологичния гигант, известен преди като Facebook.

Еднодневният спад на богатството на Зукърбърг е сред най-големия досега и идва след загубата на 35 милиарда долара в рамките на една сесия на търговия на шефа на Tesla Илон Мъск през ноември. Тогава Илон Мъск, който към тои момент е най-богатият човек в света, анкетира привържениците си в Twitter дали трябва да продаде 10% от дела си в производителя на електрически автомобили. Акциите на Tesla все още не са се възстановили от произтекли след това разпродажби.

След претърпяната снощна загуба от 29 милиарда долара Марк Зукърбърг вече е на дванадесетото място в списъка с милиардери в реално време на "Форбс", изоставайки под индийските бизнес магнати Мукеш Амбани и Гаутам Адани.

В същото време друг от водещите милиардери - Джеф Безос се очертава да забогатее с още около 20 млрд. долара след старта на днешната търговия на Уолстийт в резултат на представените късно снощи силни финансови резултати на Amazon, които провокираха ръст на акциите на компанията с близо 15% на американската извънборсова търговия.

Джеф Безос, който е основател и председател на водещата платфотма за електронна търговия на дребно Amazon, притежава около 9,9% от компанията, според данните на Refinitiv.

Той е и третият най-богат човек в света, според списание "Форбс".

Печалбата на Amazon през празничното последно за 2021 г. тримесечие нарасна впечатляващо благодарение на инвестициите й в компанията за електрически превозни средства Rivian, като в същото време технологичният гигант заяви, че ще повиши годишните цени на абонаментите на своята Prime услуга в Съединените щати.

Източник: БНР

Последни новини

Общо гласували: 5

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
5 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%