ОТИДЕ СИ ДИРИГЕНТЪТ НА МОДАТА ЛАГЕРФЕЛД

Автор: 5Gmedia , 15:40, 19 февруари 2019

Напусна ни величието в модните среди Карл Лагерфелд на 85-годишна възраст. Творческият директор на "Шанел" е бил приет в болница вчера. От няколко седмици обаче е бил с влошено здравословно състояние, но още не е ясна причината за смъртта му.

Лагерфелд дебютира в "Шанел" през 1983 година. В продължение на 35 години е главен дизайнер на „Шанел“ и всяка година сътворява по осем дамски модни колекции. Той бе разпознаваем по цял свят със своята дълга бяла коса, черни очила, ръкавици и висока колосана яка. 

Кариерата му в модата започва като асистент в модна къща „Пиер Балмен“, след като печели конкурс за дизайнери през 1955 г. След 3 години се мести при Жан Пату, където проектира по две колекции висша мода годишно през следващите две години. Първата от тях е показана на двучасово ревю през юли 1958-а – по това време той използва псевдонима Роланд Карл. Тази колекция обаче е „освиркана“ от пресата, твърди американската модна журналистка Кари Донован.

Неговите поли през пролетта на 1960-а бяха най-късите в Париж – но и тази колекция не е добре приета. Според Донован, полите изглеждали като конфекция, а не висша мода.

Френската преса го нарича Карл Велики, а той дарява на модния свят не само красиви дрехи, а и модели от ранга на Клаудия Шифър – негово лично откритие.

През 1984 г. основава и модна къща на свое име.

Последната поява пред публика на Лагерфелд беше при представянето на колекция пролет/лято 2019 на Chanel. Ревюто се проведе на 2-ри октомври. Ясно се вижда промяната във външния вид на дизайнера, но никой не очакваше фаталния край.

 

 

 

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%