ПРОЛЕТ Е!

Автор: 5 GmediA 09:51, 22 март 2022
Източник: 5GMedia

Астрономическата пролет настъпва в 11:35 часа българско време днес. Това е денят, на който настъпва пролетното равноденствие. В българската култура празникът се чества като ден, в който земята се събужда от зимен сън. За предвестник на сезона се смята кокичето, което първо си пробива път, още преди да се е стопил снегът. 

На първа пролет денят и нощта са с еднаква продължителност.  В древността, в някои култури се смятало, че на този ден богът Слънце се венчава за богинята на пролетта. В миналото българите преди своето покръстване са празнували в деня на пролетното равноденствие празника Сирни Заговезни.

Случайно или не, един от най-позитивните дни в годината се чества и като Международен ден на щастието. Той е учреден с резолюция на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г. В документа се посочва, че стремежът към щастие и благополучие е сред основополагащите цели на човечеството. Той трябва да намери отражение в целите на държавната политика на всички страни и да стане съставна част на комплексния и балансиран подход за гарантиране на икономически растеж. ООН призовава своите страни-членки, международни и регионални организации, както и гражданското общество, да отбележат подобаващо празника. 

Отбелязваме и Международния ден на приказката. Началото на традицията е поставено през 1991 година в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави. Целта на този празник е да ни припомни за гласът на разказвача, който всички ние чуваме. Дори ако четем наум ...

Източник: Трафик.нюз

Тагнато в: пролет

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%