БЪЛГАРСКАТА ЧЕРКВА В ОДРИН ЗАСИЯ С НОВ ТИТАНОВ КУПОЛ И НОВА КАМБАНАРИЯ

Автор: 5 GmediA 20:56, 12 май 2019
Източник: Весислава Танчева

Българската черква "Св. Георги" в Одрин от днес има блестящ титанов купол над камбанарията и нов куполен кръст.

Титаниевато покритие с цвят на злато е монтирано на дървения купол от пловдивска фирма, специализирана в изработването на особени покривни конструкции.

Новият кръст е позлатен и е изработен от пловдивския скулптор и галерист Жорж Трак в работилницата на галерия „Тракарт".

На  освещаването, извършено от старозагорския митрополит Киприян, присъстваха посланикът на Р.България в Турция Надежда Нейнски, генералният консул на Р. България в Одрин Васил Вълчев,   председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията Красимир Вълчев, почетният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, местната българска общност в Одрин и Истанбул, много гости от България.

Храмът бе оснонво ремонтиран и реставриран през 2004 г. и привлича туристи и поклонници от цяла България. Тази година през март рапочна частичен ремонт на купола и камбанарията,  който завършва днес с освещаването на новите купол и кръст.

Така, след великолепната желязна църква "Св. Стефан"  край Босфора, одринската "Св. Георги" ще е втория български храм в Турция, който ще грее в позлата.

През 2020 г. "Св. Георги" ще отбележи 140 години от поставянето на първия камък на олтара.

 

Одрин, Весислава Танчева специално за 5Gmedia

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%