НЕУСПЕШНИ ХАКЕРСКИ АТАКИ Е ИМАЛО СРЕЩУ МОН, АГЕНЦИЯТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ И КЕВР 

Автор: 5 GmediA 09:56, 6 юни 2022

Министерството на образованието, Агенцията за бежанците и КЕВР са били мишени на хакерски атаки. Това обяви в предаването „Здравей, България” министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Атаката срещу сайта на МОН е била точно преди матурите.

„Опитът е неуспешен. Но регистрирахме доста завишен трафик в сайта на МОН”, обясни министърът.

По думите му постоянно има подобни опити към различни институции.

При атаките срещу сайтовете на Агенцията за бежанците и КЕВР щетите са минимални и поправени.

„В „Български пощи” реакцията е била много по-бавна спрямо реакцията в другите институции, които изключват мрежата и включват бекъпите след няколко минути до час”, обясни Божанов.

Грешката при старта на електронните направления, която прати всички пациенти на гинеколог, е съвсем различно нещо, каза министърът.

„От 1 юни се въведоха електронните направления и електронните прегледи в националната здравно информационна система. Тя е само едно ядро. Болничните и лекарските софтуери, които се разпространяват от частни компании на свободния пазар, се свързват с ядрото. Единият от тези софтуери е имал проблеми с интеграцията към ядрото. Вече са отстранени тези проблеми”, каза Божанов.

Министърът коментира и дезинформацията в социалните мрежи.

Най-абсурдното, което съм видял, е, че Путин е умрял и сега го играят двойници. Най-лошото е, че Facebook ми я препоръча. Попитах Facebook защо са ми препоръчали тази новина. Те нямат обяснение за това”, заяви Божанов. „Facebook следят не само какво четем на техния сайт, а и на всички други сайтове, които имат техен пиксел. С GDPR трябваше да въведат опция да изключиш това следене. Но не съм сигурен дали го спазват. Реално създават профил на всеки. Искам активен разговор с тях за това как този профил се отразява в препоръките. Затова бях и в ЕК. Искам да видим как работи този алгоритъм, какво взима като входни данни и как ги обработва”, каза министърът.

Социалната мрежа имала частичен отговор, който не удовлетворява нашето министерство.

„Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който се надяваме да бъде приет скоро. Той ще даде на ЕК възможност да получава такава информация”, обясни Божанов.

Тагнато в: хакерски атаки

Последни новини

Общо гласували: 35

Анкета

КОЙ ОТ КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ БИТКАТА ЗА СТОЛИЦАТА?
Антон Хекимян
25 гласували / 71.43%
Радостин Василев
7 гласували / 20%
Ваня Григорова
2 гласували / 5.71%