ГЕРБ: ПРИ ГОРИВАТА МЕХАНИЗМЪТ НА КОНКУРЕНЦИЯ Е РАЗВАЛЕН

Автор: 5 GmediA 13:08, 26 август 2022
Източник: БГНЕС

Защо цените на уралския нефт падат драматично с 40%, но у нас цените на горивата не падат. Такъв въпрос задава Делян Добрев от ГЕРБ, който в централата на партията представи два варианта за намаляване на цените на бензина на колонките.

В ГЕРБ са установили причината бензина у нас да е скъп и както Делян Добрев заяви: "Развален е механизмът на конкуренция на пазара", а Лукойл ни продава урала за толкова, колкото струва и сорта брент.

Делян Добрев нарисува на табло с маркер две възможни решения на проблема. "Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на “Лукойл Нефтохим” по 10-20 стотинки за преработка и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията", каза Добрев.

Вторият вариант бил да се наложи на акциз в рамките на 1 лев преди преработката на горивото. По негови изчисления по този начин в хазната ще влизат 3,5 млрд. лв. на година. "Държавата го прибира в държавния бюджет и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50", добави той.

Думите на Делян Добрев бяха прекъснати от влизането на лидера на ГЕРБ Борисов в залата, който взе думата след изложението му. Борисов разкритикува, че България не се възползва от дерогацията, извоювана в Брюксел и цените продължават да са високи и то заради "комисионери".

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%