35 МИЛИОНА СПАСИТЕЛЕН ЗАЕМ ОТПУСКА МЗ НА „АЛЕКСАНДРОВСКА“

Автор: 5 GmediA 15:27, 30 август 2022
Източник: БГНЕС архив

От Здравното министерство отпускат спасяващ заем за 35 млн. лв. на УМБАЛ "Александровска" ЕАД, съобщиха от МЗ. От ведомството на служебния министър д-р Асен Меджидиев преминават към изпълнение на Постановление № 195 на Министерския съвет от 22 юли 2022 г. за отпускане на спасяващ заем.

След направен анализ се установи, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това налага незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването, като освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството, съобщават още от МЗ.

За да се защити оптимално публичният интерес, ще бъдат осъществени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, чиято цел ще бъде да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения.

За да се пристъпи към реалното усвояване на заема и удовлетворяване на кредиторите с просрочени вземания, от ръководството на УМБАЛ "Александровска" се очаква бързо изпълнение на условията, определени с решението на предходното правителство от 22 юли 2022 г.

Последни новини

Общо гласували: 94

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПОРЕДНИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ЗА ПАРЛАМЕНТ?
Да
86 гласували / 91.49%
Не
7 гласували / 7.45%
Все още не съм решил(а)
1 гласували / 1.06%