КРЕМЪЛ ЩЕ ПОЛУЧИ ОТ "ГАЗПРОМ" 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА - ДИВИДЕНТ СЛЕД РЕКОРДНО УСПЕШНАТА ГОДИНА 

Автор: 5 GmediA 12:31, 1 септември 2022

Руският енергиен гигант „Газпром“ е в готовност да изплати на Кремъл 10 млрд. долара – дивиденти след рекордно успешната година на газовия пазар. На фона на европейски санкции и военен конфликт в Украйна, руският газ продължава да си намира пазари и компанията отчита нетна печалба от 2,5 трилиона рубли (около 41,4 млрд. долара), съобщава британският „Гардиън“.

Кремъл притежава „49,3%“ от Газпром и ще участва в изплащането на 1,21 млрд. рубли, след като управителният съвет предложи на инвеститорите изплащане на 51,03 рубли на обикновена акция.

Парите от газ Кремъл ще може да вложи директно във войната, а това е огромен неуспех за Европа, която положи огромни усилия да намали вноса на газ от Русия, за да предотврати финансирането на режима на Владимир Путин от страна на Запада. Вместо това обаче Русия увеличи износа за Азия, а цените на газа се повишиха в отговор на намаляването на доставките от „Газпром“ за Европа.

Решението за дивидентите идва в момент, когато енергийните компании и политиците са изправени пред нервно очакване да разберат дали Русия ще включи отново доставките на газ по газопровода „Северен поток 1“ за Европа.

Русия съобщи, че е спряла подаването на газ по газопровода в Балтийско море от 5 ч. сутринта в сряда за три дни, за да извърши ремонт.

Европейската комисия проучва възможностите за спешна намеса на пазарите на газ на едро на фона на опасенията от рязко покачване на сметките и прекъсвания на електрозахранването тази зима.

Европейските държави средно надхвърлят целите за съхранение на газ, определени от ЕС преди началото на зимата. В европейските хранилища се съхраняват около 84 млрд. куб. м природен газ, което е повече от целта от 65 млрд. куб. м, определена за 1 септември, и близо до целта от 88 млрд. куб. м, определена за ноември.

Източник: Трибюн

Тагнато в: Газпром , Кремъл

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%