ВИЦЕПРЕЗИДЕНТЪТ ЙОТОВА ПРИЗОВА СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА ДА ПРОВЕРИ ПРОСТО НАСКО ЗАРАДИ СПРЕНИТЕ ПАРИ ЗА АРХЕОЛОГИЯ

Автор: 5 GmediA 10:46, 4 септември 2022

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова служебното Министерство на културата да направи проверка на средствата за археологически разкопки в страната, които министърът на културата в последното редовно правителство Атанас Атанасов не бил отпуснал.

Това стана при посещение на Йотова в археологическия комплекс Перперикон, съобщиха от президентството и допълниха, че тази година средствата за разкопките са осигурени изцяло от местната власт в Кърджали, която от дълги години е под контрола на ДПС, пише "Дневник".

В края на мандата на коалиционното правителство, оглавявано от Кирил Петков, във връзка с отправени обвинения от страна на проф. Николай Овчаров, Министерството на културата обясни, че предвидените за археологически проучвания и теренна консервация средства за 2022 г. са 3 млн. лв. Парите се разпределят между над 150 проекта, кандидатстващи на конкурсен принцип с общодостъпни правила и с ясно разписани критерии за оценка в рамките на бюджетна програма "Опазване на недвижимото културно наследство". По тази програма обаче в Министерството на културата не е постъпвал проект за обект Перперикон.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 681

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
368 гласували / 54.04%
Възраждане
182 гласували / 26.73%
Има такъв народ
47 гласували / 6.9%