ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ НА КИРИЛ ПЕТКОВ - ВМЕСТО В ЛОВЕЧ, ЩЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ В ТЕТОВО, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Автор: 5 GmediA 14:29, 1 октомври 2022
Източник: Фейсбук, Слави Трифонов

Като служебен министър на икономиката Кирил Петков се хвалеше най-много с инвестициите, които щяха да завалят към България. Грандиозен шум се вдигна около новината за завод за електромобили на Next.e.GO Mobile край Ловеч. Той трябваше да бъде построен на терена на дружеството “Балкан”, свързано с бизнесмена Кирил Домусчиев.

На 10 юли 2021 г. Кирил Петков и представители на германския производител на електрически автомобили Next.e.GO подписаха меморандум.

Служебният министър Петков пое ангажимент България да инвестира в производството 34 милиона евро. Тези пари трябваше да са само част от планираната обща инвестиция в размер на 140 милиона евро.

Колата трябваше да се произвежда от германски автопроизводител, който се оказа с албански собственици. Прототип на самия електромобил, представен от Кирил Петков, предизвика много усмивки и шеги, защото почти всеки шофьор у нас би се чувствал зад волана на такова возило, меко казано, нелепо.

След големия шум за съвременното производство, се оказа, че автомобилите ще могат да изминат с едно зареждане най-много 125 км в комбиниран цикъл. Кабината с две врати и четири места изглежда тясна за повече от двама души. Каросерията е дълга само 3,34 м. Не звучи примамливо и ниската мощност от 40 конски сили, която може за кратко при потегляне и изпреварване да се увеличи.

Повече от година по-късно за тази инвестиция не се чу почти нищо, докато на 12 септември Слави Трифонов излезе с остър пост, в който нарича Кирил Петков „завършен лъжец“, именно заради завода за електромобили. Към публикацията на лидера на ИТН има и снимка от мястото, където трябва да бъде заводът - виждат се само слънчеви панели.

Слави Трифонов: “Ето сега ще ти дам пример с един завършен лъжец. На 10 юли 2021 г. Кирил Петков, тогавашен служебен министър на икономиката, обяви, че в Ловеч ще има завод за електромобили, който ще изнася коли за цяла Европа и каза директно, цитирам: "Електромобилите ще бъдат реалност и ще се произвеждат в Ловеч". Сега една година по-късно – там, където трябваше да бълват електромобили, има само фотоволтаици. И никой никъде в България не бълва електромобили.“

5Gmedia откри, че въпросният „немски“ производител готви идентична инвестиция, но в Северна Македония, край Тетово - правителството на Северна Македония прие Указ за приемане на Споразумението за държавна помощ с Next.e.GO Mobile SE, съобщава македонската медия meta.mk.

Съобщението е доста сходно с това, което се тръбеше по българските медии миналото лято:

-              „Next.e.GO Mobile SE от Аахен, Германия, ще произвежда електрически автомобили e.GO в TIDZ Тетово, като ще създаде 3 000-4 000 нови работни места.“;

-              „Това е първият път за автомобилната индустрия на Северна Македония да произвежда пълен автомобил и, разбира се, за първи път да произвежда електрически автомобили“;

-              „В началния етап ще бъдат разкрити 900 работни места.

Тагнато в: електромобил

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 13

Анкета

КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ?
Редовен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС
13 гласували / 100%
Редовен кабинет с мандат на ПП
0 гласували / 0%
Правителство на всяка цена
0 гласували / 0%