ВУЧИЧ: ДО 2023 СЕ НАДЯВАМ ИНТЕРКОНЕКТОРЪТ СЪРБИЯ - БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ГОТОВ

Автор: 5 GmediA 16:15, 1 октомври 2022
Източник: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че се надява до една година интерконекторът, който ще свързва родината му с България да бъде готов.

На церемонията по пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция Вучич подчерта важността на проекта за целия регион.

"Никой от нас не вярваше в началото колко важен ще се окаже този проект, защото ние се срещахме, говорехме помежду си и го споменавахме, но като някакъв лукс, който не ни е толкова нужен. Сега българските власти ще се възползват от предимствата, които ще им даде този проект. Той е много важен и за Събрия.", каза той.

В София Вучич благодари и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за подкрепата към Белград и на президента на Азербайджан Илхам Алиев за подсигуряването на доставките към Европа.

"Когато дойдох тук, се чудех как тя ще се държи с мен, малко се усещах като черната овца в компанията, благодаря ѝ - тя се отнесе много учтиво към нас и много ни помогна, говорейки за интерконектора между Сърбия и България, и планирането на интерконектора между Северна Македония и Събрия. Това ще значи нова инфраструктура за Събрия и Западните Балкани и ще може да достигнем и до други държави. Но без подкрепата на Европа, нямаше да достигнем до тази цел. А без нашия приятел Алиев, пък, изобщо нямаше да можем да достигнем до тази диверсификация. Така че, господин Алиев, сега сте много популярен в Европа - като супер звезда."

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 12

Анкета

ТРЯБВА ЛИ БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС?
Да
9 гласували / 75%
Не
3 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%