ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: ТАЗИ ГОДИНА ГРИПНАТА ВЪЛНА МОЖЕ ДА БЪДЕ МАЛКО ПО-СЕРИОЗНА 

Автор: 5 GmediA 11:36, 12 октомври 2022
Източник: БНТ

Има вероятност тази година грипната вълна да бъде малко по-сериозна. Това обявиха на брифинг здравните власти. 

"Никой не може да бъде 100 процента сигурен кога ще дойде грипната вълна. Обикновено ноември започваме да хващаме отделни случаи. Декември бройката започва да се увеличава и се достига пикът през януари". Това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.  

По думите му най-добре е да се постави антигрипна ваксина сега. ""Много често се задава въпросът кой е най-подходящият срок за поставяне ан антигрипна ваксина. Точно сега е най-подходящото време - от сега до края на годината и колкото по-рано, толкова по-добре. Не съм склонен да правя прогнози колко ще е тежка грипната вълна. Но Австралия и Нова Зеландия, които са в Южното полукълбо се сблъскаха с най-тежката си грипна епидемия от четири години. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност тази година грипният сезон да бъде малко по-сериозен. Имунитетът на хората към грипните заболявания е намалял", подчерта той. 

"Тази година стартираме кампанията за ваксинация и превенция навреме. Антигрипните ваксини вече са налични и имаме  готовност да внесем още при необходимост", категоричен е доцент Кунчев. 

Последни новини

Общо гласували: 22

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
19 гласували / 86.36%
Не
2 гласували / 9.09%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 4.55%