ПОВЕЧЕ ОТ 11 000 СЛУЖИТЕЛИ НА META ЩЕ БЪДАТ СЪКРАТЕНИ 

Автор: 5 GmediA 15:42, 9 ноември 2022

Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc Марк Зукърбърг разкри в сряда, че компанията ще уволни повече от 11 000 от своите служители, намалявайки работната си сила с 13%, като в същото време гигантът сред социалните медии се стреми да удължи замразяването на наемането на персонал през първото тримесечие на 2023 г.

Съобщението потвърждава информациите, че Meta може да обмисля мащабно намаляване на персонала си, докато се опитва да осъществи преструктуриране.

Според изявлението на Зукърбърг, решението идва в резултат на глобалните проблеми, свързани с пандемията, които впоследствие са намалили приходите на компанията спрямо първоначално прогнозираните.

"Онлайн търговията не само се върна към предишните тенденции, но макроикономическият спад, повишената конкуренция и загубата на реклама доведоха до това, че приходите ни са много по-ниски, отколкото очаквах. Сбърках и поемам отговорност за това", заяви Зукърбърг обясни.

"Искам да поема отговорност за тези решения и за това как стигнахме до тук. Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите", посочи той в специално изявление.

Съкратените от Meta служители ще продължат да имат достъп до своите имейли, за да могат да се сбогуват с колегите, въпреки че те вече са били отрязани от по-чувствителните корпоративни системи, отбеляза Зукърбърг.

Американските служители, които са били съкратени, също така ще получат 16 седмични основни заплати като обезщетение плюс по още две седмици за всяка година, през която са работили в компанията. Компанията също така предлага шест месеца здравно покритие, както и кариерни услуги и имиграционна подкрепа. Пакетите ще бъдат подобни извън САЩ, в съответствие с местните трудови закони, се казва в изявлението на Meta.

Мащабните съкращения на работни места са първите в 18-годишната история на Meta и следват съкращения на хиляди работни места и в други големи технологични компании, включително Twitter, собственост на Илон Мъск, и Microsoft Corp.

Пандемичният бум, който даде тласък на технологичните компании и тяхната пазарна стойност, се превърна в крах тази година пред лицето на най-високата от десетилетия инфлация и бързо нарастващите лихвени проценти.

След днешното съобщение акциите на Meta поскъпват на американската извънборсова търговия с близо 4% преди старта на Уолстрийт.

Източник: БНР

Тагнато в: Марк Зукърбърг

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%