ЕКСПЕРТ: НАГЛАСИТЕ НА ПОВЕЧЕТО РАБОТОДАТЕЛИ СА ДА НЯМА 13-ТА ЗАПЛАТА

Автор: 5 GmediA 10:12, 21 ноември 2022
Източник: bg.puntomarinero.com

Ситуацията на пазара на труда е спокойна. Това съобщи пред БНР Георги Първанов, който е ейчар експерт и член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

„Няма драстични движения, освен минимални съкращения в сектора на криптовалутите. Безработицата е малко над 4%. През последните 2-3 седмици наблюдаваме рекорден брой новоназначени българи в LinkedIn“.

Проучване на Българската конфедерация по заетостта показа, че компаниите, които планират да оптимизират персонала си, са пренебрежимо малко.

„Те са около 14%. Останалите декларират намерение да задържат и дори да увеличат хората си“.

През март – април може да усетим по-осезаемо влияние на кризата, която предстои, поясни още той.

„България и пазарът на труда реагират с известно закъснение на това, което се случва в Западна Европа. То може да бъде между 3 и 6 месеца. За момента не забелязваме нищо обезпокоително“.

Очакваме добър зимен сезон, което ще доведе до увеличаване на временната заетост и недостиг на хора, отчете Първанов.

„Има внос на кадри. Посещаваме компании в цялата страна и виждаме все повече узбекистанци, непалци, киргизстанци. Нашият пазар на труда ще бъде много шарен през следващите години. Трябва да се оптимизира процеса по внос на хора от трети страни, от които бизнесът се нуждае и да се въведе дигитална трудова книжка“.

В момента се внасят кадри с по-ниска квалификация, но Георги Първанов очаква да започнат да пристигат и инженерни кадри, както и такива за средни експертни позиции, където също има недостиг.

Ще има момент, в който лекари, медицински сестри, а вероятно и учители ще бъдат чужденци“.

Не повече от 6000 – 7000 украинци са намерили трудова реализация в България, обясни още той.

„Първата причина за това е, че не владеят български или английски език. Втората е, че нямат дългосрочни планове да останат в страната“.

В момента се задава вълна от руски бежанци, отбеляза още експертът.

„Все повече хора пристигат от Русия и търсят реализация. Важно е каква ще бъде позицията на страната ни спрямо тях. За разлика от украинците, те казват, че поне 2-3 години няма да се върнат“.

Не очаквам вълна от фалити или съкращение на персонал, категоричен е той.

„Освен в ай ти сектора, бум на търсене на кадри има в транспорта и в складовете, в хотелите и ресторантите, в строителството, търговията и селското стопанство. Нашето проучване не обхваща медицинската сфера, където недостигът също е много голям“.

200 хиляди човека не достигат на пазара на труда в България, отбеляза Първанов.

„През тази година отбелязахме най-големия ръст на заплатите – около 15%. Те обаче продължават да изостават спрямо инфлацията“.

Нагласите на повечето работодатели са да няма 13 - та заплата, обясни той.  

„Опитват се да заделят резерви, с които да покрият евентуални бъдещи рискове. Нагласите са да се дадат подаръци, бонуси и да се направи коледно парти“.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 12

Анкета

ТРЯБВА ЛИ БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА БФС?
Да
9 гласували / 75%
Не
3 гласували / 25%
Не ме интересува
0 гласували / 0%