ЦЕЛТА НА КЬОВЕШИ - НЕЗАВИСИМА ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА

Автор: 5Gmedia , 14:49, 21 февруари 2019

Кандидатът за европейски главен прокурор Лаура Кьовеши ще се бори за създаването на независима институция, на която европейските граждани вярват и която защитава финансовите интереси на Европейския съюз. Това посочва тя в своето мотивационно писмо, с което разполага „Свободна Европа“. Кьовеши обещава и да работи за установяване на върховенството на закона в страните от ЕС в рамките на правомощията си.

Въпреки, че Лаура Кьовеши бе смятана за фаворит в процедурата по избор на европейски главен прокурор, първото гласуване изведе на челни позиции Жан-Франсоа Бонер от Франция. След него са Лаура Кьовеши и Андрес Ритер, съобщи кореспондентът на Радио Свободна Европа в Брюксел.

Гласуване обаче не е финално. То определя фаворита на Съвета на ЕС, който след това трябва да бъде съгласуван с Европейския парламент. Гласуването е проведено от постоянните представители в ЕС на тези страни членки, които участват във формирането на европейската прокуратура. Лаура Кьовеши е събрала 29 точки, колкото и германският прокурор, който участва в процедурата, но изостава далеч след френския кандидат, който е получил 50 точки при гласуването в КОРЕПЕР. Гласуването е било тайно, но редица дипломатически източници твърдят, че Румъния е дала минимален брой точки на Кьовеши, а максимален - на френския прокурор.

От представителството на България в ЕС отказаха да уточнят как е гласувал българският представител. 

Кьовеши има подкрепата на трите най-големи групи в Европейския парламент – Европейската народна партия, Алиансът на либералите и Деморкатите за Европа и Европейските социалисти и демократи. Зад нея застанаха също Франция и Германия, въпреки че имат свои представители в надпреварата.

Гласуването в комисията по правни въпроси на ЕП е насрочено за следващата седмица. Очакванията са Кьовеши да получи подкрепа от ЕП, което пък може да доведе до тежки преговори между двете институции преди да бъде взето финално решение.

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%