АКТЬОРИТЕ ОТ НАРОДНИЯ ТЕАТЪР С ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА: ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ 

Автор: 5 GmediA 09:32, 22 декември 2022
Източник: 5GMedia

Актьорите от Народния театър поискаха оставката на министъра на културата Велислав Минеков с отворено писмо до президента Румен Радев. Според тях с публичните си изяви по конфликта в Народния театър, министър Минеков уронва престижа на представляваната от него институция.

Пълен текст на писмото: 

До
г-н Румен Радев
Президент на Република България
 
Уважаеми господин Президент,
 
Обръщаме се към Вас във връзка с т. н. „скандал“ в Народен театър „Иван Вазов“ тъй като Вие сте човекът,  
назначил господин ВелиславВеличков Минеков за служебен министър на културата.
 
Действията на господин Минеков в качеството му на министър накултурата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водятдо разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характери прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи. С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господинМинеков уронва престижа на представляваната от него институцията.
 
Ние, долуподписаните артисти от Народен театър „Иван Вазов“, се обединяваме в искане за оставка на министър Минеков.
Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликтав медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слуховеи лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публичниизяви. 
 
Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в коитоНародният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите катожертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа надиректора и т. н. 
 
Изреждането на подобни изказвания би превърналописмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук.Мълчанието ни до този момент се дължеше на убеждението, че всякоследващо изказване би удължило живота на скандала, че медиите разчитатна нашата приказливост в подобни случаи, за да го възпроизвеждат в най-невероятни вариации по темата, включително и за да го политизират. Вмомент на политическа нестабилност именно това е най-опасниятвъзможен сюжет. За съжаление липсата на публична реакция от нашастрана започва да се тълкува превратно. Сега ние излизаме от зоната нанеутралитет.
 
Какви щети са нанесени в резултат от действията на министърМинеков: уронване престижа на министерската институция, уронванеавторитета на трупата на Народен театър “Иван Вазов” – културенинститут с национално значение, опит за внасяне на разкол в  артистичнотосъсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите нивъзнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници наопределена политическа партия, легитимиране на „езика на омразата“ катоестествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност накризи в културния сектор.
Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат внорма на поведение, а това би означавало културна катастрофа.
 
При пожар в театъра се спуска желязна завеса, за да бъдатспасени зрителите. Така се е случило преди почти 100 години, на 10февруари 1923 г. Сцените са ветровити места и пожар може да тръгнеот една искра. Днес всяка неистинна дума се превръща в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на скандала!
 
Вярваме, че законовите средства в рамките на институцията саединственият възможен инструмент за установяване на истината.Назначеният одит на театъра е стъпка в тази посока. Преди приключванетому обаче общественото мнение е тенденциозно манипулирано от министър Минеков с неверни и провокативни изказвания и със заемане на страна вконфликта. 
 
Това поражда съмнение и в резултатите от назначенитепроверки, поради простия факт, че те се случват в предубедена публичнасреда.
 
Ако смятате, че министър Минеков действа от позицията напринципал на Министерство на културата и приемете в този случай думата„култура“ в нейния широк смисъл, едва ли нещо ще Ви попречи да„изхвърлите в кошчето“ това писмо.
 
С уважение:
1.Албена Ставрева
2.Александра Василева
3 Ана Пападопулу
4.Антон Радичев
5.Асен Данков
6.Биляна Петринска
7.Бойка Велкова
8.Валентин Балабанов
9.Васил Драганов
10.Виктория Колева
11.Владимир Карамазов
12.Владислава Николова
13.Вяра Табакова
14.Георги Мамалев
15.Гергана Змийчарова
16.Дарин Ангелов
17.Деян Ангелов
18.Деян Донков
19.Димитър Николов
20.Ева Данаилова
21.Ева Тепавичарова
22.Елена Иванова
23.Емануела Шкодрева
24.Жаклин Даскалова
25.Жорета Николова
26.Зафир Раджаб
27.Илиана Коджабашева
28.Ирина Митева
29.Йордан Петков
30.Карла Рахал
31.Любомир Петкашев
32.Михаил Петров
33.Ненчо Костов
34.Павел Иванов
35.Павлин Петрунов
36.Параскева Джукелова
37.Пламен Димов
38.Радена Вълканова
39.Радина Кърджилова
40.Снежина Петрова
41.София Бобчева
42.Стелиан Радев
43.Стефан Къшев
44.Стефания Колева
45.Стоян Пепеланов
46.Христо Петков
47.Христо Терзиев
48.Христо Чешмеджиев
49.Цветан Алексиев

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%